România, pe locul al doilea în UE în luna mai. Cum au evoluat construcțiile în alte țări din regiune?

România s-a poziționat pe locul secund în topul european al statelor cu cele mai semnificative creșteri înregistrate la nivelul lucrărilor de construcții în luna mai, raportat la perioada similară din 2018, arată datele publicate de biroul de statistică al Uniunii Europene (UE) – Eurostat.

Avansul a fost de aproape 24%, țara noastră fiind depășită în clasament doar de Ungaria, unde creșterea a fost, în luna mai, de 26%. Cele mai mici creșteri, cu sub 1%,  au apărut în Germania, Cehia și în Marea Britanie.

 1. Ungaria 26,2%
 2. România 23,8%
 3. Slovenia 11,1%
 4. Suedia 8,2%
 5. Polonia 7,1%

Date aferente evoluției din România sunt provizorii, în cazul statisticii Eurostat. Volumul lucrărilor de construcții a crescut în luna mai, potrivit datelor publicate la începutul săptămânii de Institutul Național de Statistică (INS), atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată la numărul de zile lucrătoare și la sezonalitate, comparativ cu perioada similară a lui 2018.

Ca serie brută, avansul a fost de 25,5%. Ca serie ajustată la sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a înregistrat în luna mai o creștere cu 19,6%.

Evoluția lunară a lucrărilor de construcții, pe obiecte de construcții (serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate) – INS

Scăderi s-au înregistrat în luna mai comparativ cu perioada similară a anului trecut doar în Finlanda și în Belgia, cu 1,6%, respectiv cu 1,5%, în timp ce la nivelul Spaniei s-a observat o stagnare.

Lucrările de construcții au înregistrat în luna mai un avans cu 2% în zona euro și cu 2,5% în UE.

Cu toate acestea, în ultima perioada se poate observa o ușoară scădere de la o lună la alta. În mai, volumul lucrărilor de construcții, ca serie ajustată la sezonalitate, a scăzut față de aprilie cu 0,3% atât în zona euro, cât și în UE. Cu o lună înainte, scăderea a fost mai semnificativă, respectiv cu 1,7% în zona euro și cu 1,3% la nivelul Uniunii.

Infografic: Eurostat

În rândul statelor membre UE, cel mai mare declin a apărut în cazul României. Trebuie notat însă aici că doar în cinci țări evoluția a fost una pozitivă.

 1. România -7,6%
 2. Finlanda -3,1%
 3. Suedia -2,9%
 4. Polonia -2,7%
 5. Cehia -2,5%

La polul opus s-a aflat Slovenia, unde creșterea de la nivelul lucrărilor de construcții a depășit ușor 4%. Aceasta, alături de Franța și de Olanda au fost singurele trei state din UE unde s-au înregistrat creșteri de peste 1% în luna mai comparativ cu situația raportată în aprilie.

 1. Slovenia 4,1%
 2. Franța 1,9%
 3. Olanda 1,4%
 4. Marea Britanie 0,6%
 5. Slovacia 0,1%

Citește și: Timișoara vs Plovdiv – două orașe, numeroase asemănări. Ce ne poate spune evoluția orașului bulgăresc despre viitorul acestui „punct fierbinte” din vestul României

Citește și: Peste 110 tranzacții în trei luni pe o singură stradă din București. Valoarea lor a depășit 7 milioane de euro

Citește și: În 14 județe s-au vândut peste 5.000 de imobile în prima jumătate a anului. București, Ilfov și Timiș, fruntașe

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])