România, printre piețele imobiliare transparente ale lumii

În 2016, România se situează pe locul 30 în Global Real Estate Transparency Index 2016 realizat de JLL, loc care o situează, la limită, printre piețele imobiliare transparente ale lumii.

transparenta imobiliara dreamstime_s_29880063România se situează, în acest an, pe locul 30 în Global Real Estate Transparency Index 2016 (GRETI 2016), indicele realizat de compania de consultanță imobiliară care măsoară transparența piețelor imobiliare din 109 țări. GRETI, realizat odată la doi ani, cuprinde comparații între țări din perspectiva disponibilității datelor statistice, administrației, tranzacțiilor, drepturilor de proprietate și mediul legal/de reglementate.

Din secțiunea ”piețe imobiliare transparente” – primele zece țări clasate în acest top al transparenței sunt grupate sub denumirea de ”high”, adică transparență ridicată și le puteți regăsi în topul de mai jos – mai fac parte, dintre țările europene, Suedia, Polonia, Elveția, Belgia, Danemarca, Norvegia, Cehia, Italia, Spania, Ungaria, Portugalia și Slovacia. Tot din acest grup mai fac parte țări precum Singapore (locul 11 în GRETI), Hong Kong, Japonia, Taiwan, Africa de Sud și Malaezia.

De remarcat este că România se situează în GRETI 2016, din perspectiva transparenței pieței imobiliare, înaintea unor țări precum Israel, Luxemburg, Bulgaria (locul 50) sau Grecia.