Românii ar vrea să reducă impactul locuințelor asupra mediului înconjurător, dar nu au suficienți bani – STUDIU

Românii și-ar dori să reducă impactul pe care locuințele lor îl au asupra mediului înconjurător, dar spun că nu au bani pentru a face acest lucru. Nu suntem însă singurii europeni care susțin că acesta este principalul motiv pentru care nu acționează.

locuinte eficiente energetic

56% dintre românii care au participat la  studiul „ING International Survey Homes and Mortgages – Sustainable Homes”  au spus atunci când au fost întrebați de ce nu fac mai mult pentru a reduce impactul caselor lor asupra mediului înconjurător că lipsa banilor este principalul motiv care îi împiedică să acționeze, în timp ce 25% au spus că nu au cunoștințele necesare pentru a face acest lucru, iar 16% au explicat că în opinia lor au făcut deja destule în acest sens.

infografic ing survey

Întrebați, de asemenea, ce cred ei că îi împiedică pe alții să reducă impactul propriilor locuințe asupra mediului, 63% au ridicat din nou problema fondurilor insuficiente.

În plus, rezultatele studiului realizat pe 15.000 de respondenți din 15 țări au arătat că românii nu sunt singurii care consideră că a lua măsuri pentru a reduce impactul locuințelor asupra mediului înconjurător este costisitor. 56% dintre italieni, 55% dintre francezi și 51% dintre belgieni au fost și ei de acord că lipsa banilor îi împiedică să acționeze.

Atunci când se află în căutarea unei locuințe, principalul aspect verificat de cea mai mare parte a românilor este anul de construcție, urmat îndeaproape de caracteristicile care arată eficiența energetică a acesteia. Iar pentru cei mai mulți motivul pentru care sunt atenți la aceste lucruri este tot legat de bani, mai exact vor să se asigure că vor avea sumele necesare pentru a plăti facturile aferente locuinței, doar 27% fiind de fapt interesați să înțeleagă impactul casei asupra mediului înconjurător.

De asemenea, 91% dintre respondenții români au declarat în cadrul studiului că ar fi util ca guvernul să plătească jumătate din costurile aferente instalării de panouri solare.

infografic ing survey guvern subventii

Potrivit rezultatelor studiului, 7 din 10 europeni confirmă că încearcă să mențină la un nivel cât mai redus impactul locuințelor lor asupra mediului înconjurător, iar 51% spun că au făcut deja schimbări acasă pentru a atinge acest obiectiv.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])