Românii dau cei mai mulți bani pe mâncare. Ce sume alocă pentru locuințele lor?

Românii au cheltuit în trimestrul al treilea al anului trecut circa 400 de lei lunar pentru a acoperi costurile aferente locuințelor lor, plății utilităților (apă, electricitate, gaze) și altor combustibili, arată cele mai noi date publicate de Instiutul Național de Statistică (INS).

.

Suma alocată în acest sens, de 395,77 lei, a fost a doua cea mai mare din cheltuielile totale de consum ale acestora, reprezentând în jur de 15%.

Spre comparație, pe produse agroalimentare și pe băuturi nealcoolice s-au cheltuit cei mai mulți bani, circa 800 de lei.

Infografic: structura cheltuielilor totale de consum pe destinații, în T3 2019, INS

Românii au scos din buzunar lunar aproximativ 200 de lei atât pentru a cumpăra băuturi alcoolice și tutun, cât și pentru a cumpăra îmbrăcăminte și încălțăminte. Pentru mobilarea, dotarea și întreținerea locuinței, au alocat mai puțini bani, respectiv circa 154 de lei.

Cheltuielile totale ale populației au fost, în trimestrul III, în medie de 4.202 lei lunar pe gospodărie, deci de circa 1.630 de lei de persoană, reprezentând 86,3% din nivelul veniturile totale. Cheltuielile de consum au reprezentat 61% din cheltuielile totale ale gospodăriei în această perioadă, arată datele INS.

Veniturile totale medii lunare au ajuns, în termeni nominali, la 4.972 de lei pe gospodărie.

Citește și: Prețurile apartamentelor în 2019 – creștere de două cifre în Cluj-Napoca. Vezi situația celorlalte centre regionale

Citește și: Piața rezidențială a demonstrat că este una matură în 2019. Sârbu, SVN: „2020 are premisele pentru a fi un an bun, existând însă și potențiale riscuri”

Citește și: Geo Mărgescu, CEO Forte Partners, despre situația pieței rezidențiale, strategia companiei și atuurile unui dezvoltator de succes

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])