Românii sunt mai corecți ca nemții atunci când vine vorba de plata la timp a chiriilor și a ipotecilor

Românii sunt cei mai corecți europeni atunci când vine vorba despre plata la timp a chiriilor și a ipotecilor, depășindu-i la acest capitol chiar și pe nemți, croați sau polonezi, arată datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene (UE).

chirii romania

Doar 0,9% dintre români aveau arierate la plata chiriilor și a ipotecilor în 2016, acesta fiind cel mai scăzut nivel înregistrat în rândul statelor membre ale UE, după cum arată cele mai recente date publicate de Eurostat.

România era urmată în top de țări precum Croația și Polonia, cu 1,3% din populație cu datorii la acest capitol, Irlanda (1,4%), Lituania (1,4%), Germania (1,6%) și Estonia (1,8%).

Pe de altă parte, reprezentanții Eurostat notează și că un astfel de nivel scăzut poate fi legat parțial de procentul mic din populaţie care a avut o ipotecă sau care a închiriat la preţuri de piaţă, indicând faptul că ei şi-au plătit deja ipoteca sau nu plăteau chirie la preţurile pieţei.

De menționat este și faptul că în România, în 2016, 95,6% dintre români erau proprietari de locuințe, acesta fiind cel mai mare nivel înregistrat în UE, în timp ce în state precum Germania sau Danemarca mai puțin de 60% dintre cetățeni erau și proprietari.

infografic plata chiriilor și ipotecilor eurostat
Infografic Eurostat

La polul opus se afla Grecia, unde circa 15% din totalul populației avea arierate la plata chiriilor și a ipotecilor. Totodată, comparativ cu anul 2008, procentul populației cu astfel de datorii aproape se triplase în 2016.

A doua cea mai mare pondere a populației cu arierate la plata chiriilor și ipotecilor se înregistra în Cipru (8,6%), statul fiind urmat în clasament de Spania și de Franța (5,2%).

De menționat este și faptul că aproape jumătate din populația Greciei avea arierate la plata ipotecilor, a chiriilor, a utilităților și a ratelor în 2016. Situații dificile se înregistrau și în Bulgaria, Cipru și Croația. România se afla pe locul al cincilea în clasament, aproape 20% din populație având astfel de probleme.

Citește și: Proprietarii au plătit în 2017 peste 365 de milioane de lei la ANAF pentru veniturile obținute din chirii

Citește și: Cum a ajuns cererea pentru închirierea locuințelor din nordul Bucureștiului să fie cu până la 40% mai ridicată

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])