Sârbu, SVN România: „Orice modificare adusă programului Prima Casă va influența piața rezidențială”

Chiar dacă în București ponderea tranzacțiilor imobiliare realizate prin intermediul Prima Casă a scăzut semnificativ în ultimii ani, pe piețele regionale, unde și prețurile sunt mai scăzute, programul este accesat în continuare de mulți cumpărători. Astfel, orice modificare adusă acestuia va influența, per total, piața rezidențială din România, este de părere Andrei Sârbu, CEO SVN România.

Andrei Sarbu Brandul SVN intra pe piata imobiliara romaneasca

„Ponderea tranzacțiilor realizate prin Prima Casă în București și împrejurimi a scăzut semnificativ în ultimii ani, concomitent cu creșterea veniturilor și cu dezvoltarea segmentului middle market, care a devenit în 2019 majoritar în totalul ofertei noi, triplându-se practic în ultimii cinci ani”, ne-a declarat Sârbu.

„Dacă ne uităm la principalele piețe rezidențiale regionale din țară, ponderea Prima Casă este mai ridicată, în medie, în totalul tranzacțiilor. Astfel, orice modificare adusă programului Prima Casă va influența piața rezidențială”, a mai adăgat CEO-ul companiei de consultanță imobiliară.

Cele mai importante schimbări propuse prin actualul proiect de act normativ se referă, în opinia sa, la veniturile viitorilor beneficiari. Cu venituri nete lunare individuale sau alături de soț sau soție de cel mult 4.500 de lei, respectiv de cel mult 7.000 de lei în cazul familiilor cu cel puțin un copil, noua variantă a programului capătă un caracter profund social.

„Venitul maxim propus în actuala variantă este unul redus dacă luăm în calcul o familie fără copii, prin baremul de 4.500 de lei fiind eliminați mulți potențiali solicitanți. Chiar dacă programul trebuie să aibă o menire exclusiv socială, trebuie avut în vedere că prin noul barem se impune practic ca solicitanții să câștige puțin mai mult față de salariul minim pe economie”, ne-a explicat CEO-ul SVN România.

În activitatea dezvoltatorilor, impactul va fi minim pe segmentul middle market în București, unde achizițiile prin Prima Casă dețin o pondere redusă. Pe de altă parte, ponderea tranzacțiilor realizate prin intermediul programului crește pe segmenul middle market în cazul principalelor piețe regionale, unde prețurile sunt mai scăzute față de cele din Capitală.

Astfel, dacă actuala variantă a proiectului se va păstra, dezvoltatorii activi pe segmentele amintite mai sus vor fi cei mai expuși, în opinia lui Andrei Sârbu.

Lista modificărilor propuse pentru programul Prima Casă poate fi consultată mai jos:

  • Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul „O familie, o casă”.
  • Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului: la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei; pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.
  • Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.
  • Menținerea avansului minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.
  • Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:

-reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.

-reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

  • Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate in cadrul Programului.

Circa 6.600 de garanții și promisiuni de garantare au fost acordate prin intermediul programului Prima Casă în prima jumătate a lui 2019, față de 11.000 în perioada similară a lui 2018, conform datelor făcute publice la începutul lunii iulie de oficialii FNGCIMM.

În 2018, au fost acordate prin Prima Casă 20.423 de garanții cu o valoare totală de 1,9 miliarde de lei. Valoarea medie a garanției acordate a fost de 94.000 de lei. Tot pe parcursul anului trecut au fost acordate și 7.160 de promisiuni de garantare, în valoare totală de 800 de milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice.

Citește și: Ce locuințe preferă românii care apelează la Prima Casă

Citește și: Opinia unui dezvoltator din București despre modificările propuse la Prima Casă. Ar schimba acest aspect pentru a veni în ajutor familiilor care vor mai mult spațiu

Citește și: Ce își pot cumpăra românii prin programul O familie, o casă? Așa ar putea arăta viitorul dezvoltărilor rezidențiale 

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])