Anul 2020 a început într-un ritm cât se poate de bun, piața imobiliară aflându-se pe un trend ascendent, cu o cerere stabilă și consistentă din partea cumpărătorilor, chiar și pe fondul creșterilor de preț anunțate de jucătorii din domeniu, în urma majorărilor costurilor cu forța de muncă și cu materialele de construcții. De la sfârșitul lunii februarie, noul coronavirus (COVID-19) a ajuns însă în România, iar ușor, ușor, cumpărătorii au început să fie tot mai reticenți să mai participe la vizionări. Aflăm la ce ne putem aștepta în următoarele luni de la reprezentanții celei mai mari organizații dedicate dezvoltatorilor imobiliari din țara noastră.
Răspândirea COVID-19 în mai multe orașe și numărul tot mai mare de cazuri confirmate la nivel național i-a făcut pe cumpărători să fie reticenți și să nu mai participe la vizionări așa cum o făceau cu doar câteva săptămâni în urmă. Îngrijorarea vizibilă din spectrul activității economice și sociale s-a făcut și ea simțită în rândul lor. Nevoia de achiziție a unei locuințe a trecut astfel într-un plan secund pentru mulți dintre cumpărători, lucru cât se poate de normal, având în vedere situația actuală.
„Oamenii sunt îngrijorați mai mult de asigurarea nevoilor de bază și este absolut normal să existe o amânare a deciziei de achiziție, însă este un fenomen temporar care nu are un fundament obiectiv, ci mai mult subiectiv”, ne-a declarat Bogdan Ivan, secretarul general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România Urbanis (ADIRU).
Citește și: TOPUL VÂNZĂRILOR în România. Peste 23.000 de imobile, în două luni, pentru București și împrejurimi
Cu toate acestea, nu trebuie să ne așteptăm neapărat să vedem, în următoarea perioadă și reduceri importante la nivelul prețurilor. „Este greu de estimat, la acest moment, dacă vor exista scăderi semnificative de preț. Există posibilitatea ca prețurile să scadă în privința locuințelor vechi, unde pot exista nevoi reale ale oamenilor de a vinde un imobil și acest lucru să atragă și o scădere indirectă a prețurilor locuințelor noi. Acest lucru s-ar putea produce și în privința acelor dezvoltatori care nu sunt foarte bine capitalizați”, a explicat reprezentantul ADIRU.
„Pe de altă parte, să nu uităm faptul că durata medie a unui proiect imobiliar este de aproximativ 2 ani și efectele sunt mult estompate comparativ cu alte piețe, cum ar fi piața de capital”, a ținut el să sublinieze.
Vine criza în imobiliare?
La ora actuală, este prematur să discutăm despre o criză în domeniul imobiliar, spun cei de la ADIRU. „Cred că mai curând vom avea un fenomen de <freeze>, de înghețare a tranzacțiilor noi pentru o anumită perioadă de timp. Ca să vorbim despre o criză la nivelul pieței imobiliare, ar trebui ca fenomenele economice negative să aibă o durată îndelungată de timp”, ne-a explicat secretarul general al asociației.
„Piața imobiliară de la noi, în ciuda zvonurilor despre criză de acum 2 ani, care nu s-au materializat, este foarte diferită de piața imobiliară din anul 2008. Cei mai mulți dezvoltatori imobiliari sunt dezvoltatori locali și finanțarea bancară nu este atât de pronunțată pentru a putea vorbi despre riscuri de continuare sau derulare a proiectelor”, ne-a mai spus el. În concluzie, cei mai mulți jucători activi pe piață dețin resursele necesare pentru a-și continua proiectele imobiliare aflate în curs de dezvoltare.
Citește și: Recomandările ADIRU pentru dezvoltatori. „Continuarea activității este absolut necesară”
Există însă și un efect negativ clar al întregii situații create de COVID-19 – mulți dintre investitori și dezvoltatori vor suspenda inițierea unor noi proiecte de dezvoltare imobiliară și economică. Nu se mai angajează în investiții noi, nu se mai inițiază achiziția de noi terenuri sau de clădiri, iar atenția este îndreptată către protejarea investițiilor existente și continuarea activității curente.
„Până la acest moment, activitățile de dezvoltare imobiliară se derulează în regim, am putea spune, normal. Pe șantiere se lucrează la finalizarea proiectelor existente, bineînțeles cu luarea măsurilor de protecție și siguranță necesare, și acest lucru se va întâmpla câtă vreme nu există instrucțiuni privind stoparea activităților. Bineînțeles că există și această posibilitate, mai ales în contextul în care există anumite propuneri privind limitarea circulației pentru activități esențiale, dar în acest caz oprirea activităților de dezvoltare imobiliară va ține strict de decizia autorităților, lucru pe care însă nu îl dorim câtă vreme se poate construi”, a ținut să sublinieze Bogdan Ivan.
Ce măsuri de protecție s-au luat pe șantiere?
Cum munca dezvoltatorilor continuă, în cele mai multe cazuri, și în aceste zile, s-au și luat măsuri pentru asigurarea protecției echipelor și clienților.
„Asigurarea protecției angajaților, clienților sau partenerilor este un aspect foarte important și a fost luat în considerare de către toți dezvoltatorii imobiliari cu care s-au purtat discuții. S-au achiziționat măști și mănuși de protecție, în măsura în care acest lucru a fost posibil, având în vedere penuria existentă în piață pentru aceste produse”, ne-a explicat reprezentantul ADIRU.
„S-au plătit firmelor specializate din domeniu sume considerabile pentru asigurarea dezinfectării și decontaminării împotriva virusului, cât mai frecvent posibil, pentru a nu pune în pericol persoanele care pot intra în contact în lucrul cu publicul. Se are în vedere aplicarea unor măsuri suplimentare de protecție a angajaților prin achiziția de aparate de purificare și igienizare a aerului, evitarea contactului cu persoane posibil contagioase, reducerea călătoriilor în afara țării sau în zone cu pericol. Măsuri suplimentare se vor lua pe măsură ce se va observa și evoluția epidemiei la nivel național”, a mai spus Ivan.