SEE Property Forum: România, următoarea „jucărie preferată” a investitorilor din regiune?

Până acum, piața locală nu a atras foarte multe tranzacții pe acest segment, însă analiștii sunt de părere că lucrurile se vor schimba curând.

Una dintre temele abordate de către participanții la ediția de anul acesta a SEE Property Forum a fost atractivitatea României din punctul de vedere al achizițiilor de active imobiliare. „La capitolul investiții, suntem încă «cenușăreasa» regiunii”, a menționat Răzvan Gheorghiu-Testa FRICS, Partner și șef al Real Estate Practice Group de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii, în deschiderea panelului dedicat investitorilor români. Acesta a precizat că, până acum, mulți jucători au analizat piața românească, fără a mai ajunge să și încheie tranzacții.

Deal-uri în așteptare
Există însă semnale că această situație stă să se schimbe. Silviana Petre Badea, Managing Director în cadrul JLL România, recunoaște că, din punctul de vedere al tranzacțiilor de investiții, primul trimestru al anului nu a fost unul foarte activ – asta însă doar în aparență. Astfel, în „culise” s-au purtat o serie de negocieri pentru mai multe tranzacții, ce ar trebui să se concretizeze în perioada următoare. „Vedem investitori care vin în România, iar în curând vom vedea și genul potrivit de investitori. Așteptăm asta de ceva vreme”, punctează reprezentanta JLL. În opinia sa, România este următoarea „jucărie” preferată a investitorilor din regiune.

Actorii care dispun de capital își manifestă interesul chiar și pentru active mai atipice – un exemplu în acest sens fiind vânzarea hotelului Radisson Blu (București), care a fost cea mai mare tranzacție imobiliară încheiată anul trecut, în valoare de circa 169 de milioane de euro. „Dacă produsul e potrivit, iar prețul la fel, vânzarea va avea loc”, spune Silviana Petre Badea.

Nu există suficiente produse investiționale
Potrivit Anei Dumitrache, Head of Investment Properties Romania în cadrul CBRE, o problemă a pieței autohtone este reprezentată de raritatea proprietăților pretabile pentru investiții – care să fie disponibile și spre vânzare, desigur. La rândul său, Ovidiu Șandor, CEO al Mulberry Development, semnalează inexistența unei „mase critice” de produse, cu precizarea însă că putem fi aproape de atingerea unui nivel rezonabil din acest punct de vedere. Astfel, spune Ana Dumitrache, segmentul industrial a început să fie din nou activ, mulți jucători din piață reluând activitatea de construcție; un nivel crescut de activitate se poate observa, de asemenea, și pe segmentele office și retail. Pe de altă parte, există, totuși, și segmente de piață neacoperite: „nu avem active rezidențiale pentru investiții, nu avem nici locuințe pentru studenți”, punctează Silviana Petre Badea.

„Ceea ce am văzut în piață, în special pe segmentul office, este că cererea a fost foarte puternică. Credem că România are toate ingredientele necesare pentru o creștere pe termen lung.”

Stamatis Sapkas, Deputy CIO, Globalworth Real Estate Investements

Avem o problemă de percepție?
În ceea ce privește percepția asupra României în contextul instabilității politice din ultima perioadă, Gijs Klomp MRICS, director de investiții la NEPI Rockcasle, este de părere că riscul politic nu împiedică venirea noilor investitori. Asta pentru că piețele pe care România le concurează pentru atragerea de capital sunt într-o situaţie politică similară – sau chiar mai puțin favorabilă.

La rândul său, Ovidiu Șandor consideră că investitorii sunt preocupați, mai degrabă, de lipsa unei infrastructuri de calitate, o problemă putând deveni și carențele în privința educației forței de muncă. „Vedem o dezvoltare puternică pe baza potențialului existent, dar [acum] nu mai creștem. Această dezvoltare se poate plafona însă mai repede decât ar trebui”, punctează antreprenorul român.