Sfaturi pentru investitorii în rezidențial (I)

Cumpărarea unei locuințe ca investiție, pentru închiriere, necesită o serie de calcule privind cheltuielile suplimentare care apar pe parcurs, în funcție de modul de finanțare, taxele locale, taxele pe venituri și întreținerea curentă a proprietății.

Nordis_apartament_inchiriat_luxEste bine să informați cumpărătorul unei locuințe în scop investițional asupra cheltuielilor pe care le va avea atât în momentul cumpărării – nu uitați să includeți aici și comisionul dumneavoastră -, cât și pe parcursul exploatării imobilului în scopul obținerii de profit.

Rata de profit anuală a unei locuințe bune, închiriate, este în acest moment cuprinsă între 6 și 8% pe an și poate fi depășită în anumite situații, potrivit companiei de consultanță imobiliară Nordis, care a realizat un mic ghid al investitorului în rezidențial. De notat este că există si cazuri în care randamentul  poate să fie mai scăzut, pentru același tip de proprietate, dar pentru diverse moduri de finanțare, mobilare și chiriași aleși.

„Investiția imobiliară este ca o mică afacere, discutăm de produs, respectiv proprietatea în cazul de față, astfel încât apar costuri aferente închirierii, ce includ partea de marketing, mentenanța, taxe pe veniturile obținute și alte impozite ce trebuie achitate”, declară Florin Poștoacă, Manager Departament Investitii, Nordis.

Factorii care pot influența profitul unei locuințe cumpărate pentru închiriere, încă de la cumpărarea locuinței sunt:

Modul de finanțare: cash sau prin credit. Dacă locuința este achiziționată prin credit, trebuie luat în calcul și costul cu dobânda. Costurile cu dobânda și taxele bancare diferă foarte mult în funcție de moneda în care se ia creditul, bancă, scoringul celui care solicită creditul, momentul în care se ia creditul.  Cel mai rapid și simplu este să raportați rata de profit la dobânda anuală, pentru perioada creditului, atenție, calculate în aceeași monedă.

Pontul Nordis pentru investitori: Indicat este să existe un raport optim calculat după interesele financiare personale, între avansul achitat și suma împrumutată. Astfel dacă plătiți un avans mai mare, se poate închide creditul mai rapid, deci costurile cu dobânda sunt mai mici, dar totodată nu va indisponibilizați toată suma necesară achiziției.

Taxele notariale, aferente transferului de proprietate, sunt rezonabile în România, dar trebuie să țineți cont și de acestea. Către notariat se achită între 1,2 și 1,4% din prețul de achiziție, suma care include onorariul notarului dar și taxele către ANCPI (Agenția Naționala de Cadastru și Publicitate Imobiliară), pentru intabularea dreptului de proprietate.

Consultanța. Având în vedere că discutam de o investiție, informați investitorul asupra comisionului pe care îl percepeți, având grijă să punctați care sunt serviciile pe care i le oferiți.  Costul acestor servicii variază între 2 și 3%, din prețul tranzacției. Iată ce îi puteți spune investitorului: ”Avantajele principale ale serviciilor pe care vi le ofer sunt accesul la cele mai bune oportunități de investiție imobiliară din piață, consultanță de specialitate privind procesul de achiziție și apoi cel de închiriere, economie de resurse și mai ales de timp, pentru ca dumneavoastrăsă vă ocupați de acele activități ce vă aduc profit de investit”.