Costurile cu pregătirea de închiriere a locuinței și mentenanța ei în timp trebuie, de asemenea, luate in considerare.
Rata de profit anuală a unei locuințe bune, închiriate, este în acest moment cuprinsă între 6 și 8% pe an și poate fi depășită în anumite situații, potrivit companiei de consultanță imobiliară Nordis, care a realizat un mic ghid al investitorului în rezidențial. De notat este că există si cazuri în care randamentul poate să fie mai scăzut, pentru același tip de proprietate, dar pentru diverse moduri de finanțare, mobilare și chiriași aleși.
„Investiția imobiliară este ca o mică afacere, discutăm de produs, respectiv proprietatea în cazul de față, astfel încât apar costuri aferente închirierii, ce includ partea de marketing, mentenanța, taxe pe veniturile obținute și alte impozite ce trebuie achitate”, declară Florin Poștoacă, Manager Departament Investitii, Nordis.
Mobilarea –cei mai mulți chiriași români preferă locuințele mobilate și cu băi și bucătării echipate. Procentul variază între 80 și 90%, în funcție de tipul de proprietate.
Amenajarea minimă pentru închiriere se face cu cel puțin 10% din prețul de achiziție (o garsonieră mai ieftină, într-o zonă periferică are cel mai mic preț de cumpărare, cel mai mic buget de amenajare, dar va avea și cele mai mici chirii lunare, în timp ce un apartament de două, trei sau patru camere într-o zonă de lux va necesita mult mai mulți bani cu achiziția și amenajarea, dar și chiria lunară va fi semnificativ mai mare).
Renovările din perioada în care se schimbă chiriașii implică și ele niște costuri. Curente, la terminarea unui contract de închiriere, sunt: curățenia generală, vopsitul pereților, eventual schimbarea mochetelor, reparații la mobilier, echipamente sanitare și electrocasnice, dar trebuie avută în vedere și înlocuirea acestora la 5-7 ani, în funcție de cât de bine sunt întreținute de chiriași.
Cheltuielile curente cu întreținerea spațiilor comune și în perioadele de neocupare; dacă apartamentul rămâne gol o lună sau mai multe, va trebui ca proprietarul să acopere aceste sume, care pot reprezenta până la 10-15% din chiria solicitată pe un an.
Sfatul Nordis pentru investitori: mai bine stabiliți o chirie medie de piață, pentru atragerea unor chiriași stabili, decât o chirie mai mare, dar care va aduce o fluctuație mai mare de chiriași și cu perioade mai lungi în care locuința va sta goală și va trebui să acoperiți întreținerea spațiilor comune și să suportați neîncasarea chiriei, care se scade din profitul anual. Din experiența Nordis, marja de chirie pe care o puteți scădea pentru a fi în zona de închiriere rapidă este de 5-10%.