Societățile din construcții atenționează: vine recesiunea, lipsa forței de muncă devine o problemă tot mai mare

Reprezentanții Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) se așteaptă la apariția unei perioade de recesiune în România, cele mai grave probleme urmând să apară, în opinia lor, în 2020. 

forta de munca in constructii FPSC

„Din toate datele pe care le avem, constatăm că va fi o recesiune. În România, construcțiile sunt în regres, deși avem creștere economică pe ansamblu”, a declarat Valentin Petrescu, președintele FPSC, potrivit Profit.ro.

„Am fost lăsați de izbeliște. E necesar să fie o politică coerentă la nivel guvernamental. Problema muncitorilor este acută, lipsesc jumătate dintre ei. Ne întrebăm cu cine vom mai construi în viitor”, a mai adăugat acesta.

Petrescu a solicitat, totodată, creșterea salariului minim în construcții la suma de 500 de euro (n.r. echivalentul a circa 2.330 lei), la o impozitare redusă la 20%, dar și ajustarea prețurilor contractelor și unele modificări care să faciliteze angajarea lucrătorilor din străinătate pe șantierele din România.

Reprezentanții federației au mai explicat și că, dacă situația actuală se menține pe viitor în domeniul, ne putea aștepta să ajungem la un apogeu al crizei în 2020, dar și că în România ar mai fi nevoie de circa 400.000 de muncitori în construcții.

Ce spun statisticile oficiale despre sectorul construcțiilor

Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS), volumul lucrărilor de construcții a crescut în luna septembrie față de august cu 8% ca serie brută și cu 0,8% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.

Pe de altă parte, comparativ cu perioada similară a anului 2017, în luna septembrie s-a putut observa o scădere cu 2,1% a volumului lucrărilor de construcții ca serie brută și cu 0,4% ca serie ajustată la sezonalitate.

Totodată, datele biroului de statistică Eurostat, arată că România a fost una dintre cele trei țări europene în cazul cărora au fost înregistrate scăderi ale lucrărilor de construcții în septembrie comparativ cu perioada corespunzătoare a anului 2017. În același timp, la nivelul Uniunii a fost înregistrată o creștere cu 4,2%, iar la nivelul zonei euro un avans de 4,6%.

dezvoltator imobiliar marketing

Cât despre banii obținuți de cei care lucrează în acest sector, datele INS arată că în septembrie 2018 câștigul salarial mediu brut al angajaților din construcții (CAEN 41-43) a fost de 3.341 de lei, iar cel net de 1.999 lei, ambele în creștere față de septembrie 2017, de la 2.406 lei, respectiv  de la 1.729 de lei.

De menționat este și faptul că la nivel național câștigul salarial mediu nominal brut a ajuns în septembrie la 4.482 de lei, iar cel net la 2.688 de lei.

Costul orar al forței de muncă a crescut și el pe parcursul anului, iar una dintre cele mai mari majorări a putut fi observată în construcții, respectiv cu aproape 18% în T2 față de perioada similară a lui 2017.

Conform datelor provizorii publicate de INS aferente anului 2017, la nivel național există 52.792 de întreprinderi care activează în domeniul construcțiilor, cu un număr mediu de 353.954 de salariați.

Citește și: Forța de muncă în construcții, o provocare majoră pentru dezvoltatori. CEO Wallberg Properties: „Este indisponibilă, prost calificată și scumpă. Costurile au crescut cu 50% în doi ani”

Citește și: Prețul manoperei în construcții a crescut cu 40%. Antoanela Comșa: „Pentru 5 lei în plus muncitorii pleacă de la mine la vecini”

Citește și: Care sunt provocările dezvoltatorilor rezidențiali pe piața imobiliară, în opinia lui Andrei Sandu (Media City)

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])