Soldul creditelor pentru locuințe, în creștere

În ciuda presupuselor efecte ale legii dării în plată asupra pieței rezidențiale, soldul împrumuturilor pentru locuințe continuă să crească.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-real-estate-price-trend-d-houses-rising-arrow-reflective-floor-image32851688La începutul acestei luni, o declarație a lui Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naționale a României, stârnea rumoare. ”Până în prezent numărul celor care au cerut să-și dea cheile în baza legii dării în plată este de vreo 4.000 de oameni, 4.000 versus 10 milioane de deținători de active imobiliare. Asta este marea realizare a acestei legi”, spunea, potrivit Agerpres, Eugen Rădulescu.

Banca Națională a României făcea, în aceeași zi, 8 iunie, o precizare: ” Numărul de notificări transmise băncilor de către clienți in baza legii nr. 77/2016 menționat, azi 08.06.2016, de dl. Eugen Radulescu este estimarea sa personală. Acestea nu sunt date oficiale ale Băncii Naționale a României. Precizăm că BNR nu are în responsabilitate, potrivit legii, operarea informațiilor privind notificările formulate de către debitori. Totodată, menționam ca Banca Naționala a României nu deține, in acest moment, date privind stingerea obligațiilor asumate prin credite ca efect al aplicării Legii nr. 77/2016”.

Dorel NitaAcesta nu este decât un episod, cu siguranță nu ultimul, din serialul declarațiilor și presupunerilor făcute despre efectele legii dării în plată asupra pieței rezidențiale. Or,așa cum spunea Dorel Niță (foto), coordonator al platformei Analize Imobiliare, în cadrul evenimentului Forbes Real Estate & Construction, desfășurat săptămâna trecută, este mult prea devreme pentru a vorbi despre efecte, în condițiile în care legea dării în plată a intrat în vigoare de puțină vreme. Până ca o astfel de analiză, fundamentată pe date statistice clare, va putea fi realizată, nu ne rămâne decât să ne uităm la indicatorii ”clasici”, precum soldul creditelor pentru locuințe. O simplă privire asupra acestei evoluții ne arată (vezi graficul de mai jos), că acest indicator este în creștere. Și nu de azi, de ieri, ci de la începutul anului trecut, cu mult înainte ca legea dării în plată să apară chiar și la nivel de discuții. În plus, se menține tendința de creștere a accesării creditelor pentru locuințe în lei și de scădere a celei pentru înprumuturile în valută.