Spațiile office moderne, concurență pentru vile

După un 2014 în care numărul de vile închiriate pentru birouri s-a înjumătățit față de 2013, primul trimestru al acestui an a adus o creștere de 43% pe acest segment, potrivt companiei de consultanță imobiliară Esop Consulting l CORFAC International.

Grafic spatii vile 2015În 2014, la nivelul Capitalei s-au închiriat 13 vile cu destinaţie de birouri, cu 12 mai puţine decât în 2013. Principalul motiv al scăderii, atât ca număr, cât şi ca suprafaţă totală închiriată, a fost suprafața mare de spații de birouri de calitate livrate în 2014, care a atras o parte din clienţii tradiţionali pe segmentul de vile: case de avocatură, agenţii de publicitate şi servicii financiare sau personale (click foto stânga pentru situați ofertei la începutul lui 2015).

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, suprafața medie închiriată în primele trei lunidin 2015 a scăzut cu 36%, la 265 de metri pătrați. În schimb, zonele alese de chiriași au fost doar premium, ultracentrale sau din centru-nord, acolo unde chiriile de prezentare se situează între 10-13 euro pe metru pătrat

„Chiriașii au căutat vile bine și corect renovate, cu rețea IT și alte facilități de spații de birouri, în zone care asigură un plus de imagine, precum Romană, Cișmigiu, Domenii și Aviatorilor.”, declară Alexandru Petrescu, managing partner Esop Consulting l CORFAC International.

Printre chiriaşii care şi-au găsit sediu de birouri într-o vilă închiriată prin intermediul ESOP în primul trimestru din 2015 se numără instituţia financiară Verida, NTS Leader şi agenţia de publicitate Joint Media Advertising.

În prezent, oferta de vile de închiriat pentru birouri este concentrată în zonele ultracentrale şi de centru-nord. În Ultracentral, care cuprinde zonele Romană, Unirii, Cişmigiu şi în Centru-Nord – Kiseleff, Domenii, Şoseaua Nordului, 1 Mai, Floreasca, Băneasa – se află vile disponibile la închiriere care totalizează 76.573 de metri pătrați, mai mult de jumătate din stocul total. Cele mai multe se află în zona de centru-nord, în apropierea ambasadelor, marilor sedii de multinaţionale, a Guvernului şi a celor mai scumpe cartiere rezidenţiale.