Stocul industrial modern depășește pragul de 4 milioane de mp în România. Care va fi viitorul hub industrial al Capitalei?

Stocul industrial modern a depășit 4 milioane de mp la nivel național în prima jumătate a lui 2019, după livrarea a 240.000 de mp. Până la finalul anului viitor, sunt așteptate să fie livrate noi spații industriale cu o suprafață de aproape 1 milion de mp, conform reprezentanților companiei de consultanță imobiliară CBRE.

Circa 55% din stocul total disponibil se află în orașele regionale, în timp ce 45% din suprafață este deținută de Capitală.

În cazul Bucureștiului, dezvoltările industriale sunt răspândite în proximitatea sa, în apropierea autostrăzilor. Cele mai multe proiecte se găsesc în partea de vest a orașului. Aici este concentrat circa 63% din spațiul industrial modern al orașului.

Zona de nord se dezvoltă și ea treptat, dispunând în prezent de 15% din suprafața totală, dar conturându-se a fi următorul hub industrial al Capitalei, arată datele CBRE.

„Până la sfârșitul anului, alți aproximativ 380.000 de mp sunt așteptați să fie livrați, mare parte din suprafață fiind localizată la periferia Bucureștiului. Proiectele în dezvoltare sunt deja în mare parte pre-închiriate, ceea ce arată încă o dată înclinația dezvoltatorilor către proiecte de tip built-to-suit, cu o ușoară tentă speculativă, pe o piață aflată în expansiune”, a declarat Andrei Jerca, Account Director Industrial Advisory &Transaction Services, CBRE România.

Din suprafața totală care urmează să fie livrată în orașele regionale, în zona centrală a țării se va afla 55% din noul stoc și în zona de vest și de nord-vest 25%.

Până la sfârșitul anului viitor ar urma să fie finalizate spații industriale cu o suprafață de aproximativ 580.000 de mp, luând în considerare atât proiectele aflate în construcție, cât și cele planificate.

Citește și: Un nou parc de retail în Timișoara. Hitch&Mosher intermediază vânzarea a două terenuri către dezvoltator

Citește și: Spații de retail, stoc de peste 3,7 milioane de mp în România. Ce se livrează în a doua jumătate a lui 2019

Citește și: Cele mai multe spații office moderne din București au în apropiere o stație de metrou. Zonele care atrag dezvoltatorii

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])