Studiu de caz: clădirile rezidențiale ”boutique” din nordul Capitalei

Cererea pentru locuințe de închiriat venită din partea corporatiștilor din hub-urile office Aviației și Calea Floreasca-Barbu Văcărescu a condus la apariția unor clădiri rezidențiale de mici dimenisuni, destinate închirierii, care se alătură ofertei aduse de ansamblurile rezidențiale de dimensiuni mari.

Doi dezvoltatori au pariat în acest an pe investiții în clădiri rezidențiale de tip boutique, destinate exclusiv închirierii și au ales zona Aviației, lângă stația de metrou Aurel Vlaicu, în imediata apropiere a marilor proiecte de birouri, potrivit companiei de consultanță imobiliară Nordis.

Cele două clădiri rezidențiale tip boutique au un număr redus de unități, pentru a fi ușor de administrat – 19, respectiv 30 de apartamente, preponderent cu 3 camere, cu suprafețe de aproximativ 100 de metri pătrați ce se pot închiria mobilate sau nemobilate, la un nivel al chiriei de 1.100-1.200 euro/lună.

apartament_inchiriat_Aviatiei_Nordis

“În 2016-2017 am înregistrat multe cereri de închiriere în zona Aviației, aproape de birourile din zona Floreasca- Barbu Văcărescu, dar erau puține oferte de apartamente noi de 2 și 3 camere care  se încadrau în bugetele de 800-1.200 euro/lună, ale tinerilor manageri români sau expați, cu poziții de middle management. Noile apartamente din cele două proiecte boutique se adresează acestui segment de clienți și sunt mobilate și echipate adecvat, respectând un maxim de funcționalitate”, declară Aura Diaconescu, manager al Departamentului de Închirieri în cadrul Nordis.

Blocurile boutique construite pentru închiriere au finisaje de top, mobilier modern si de foarte bună calitate, suprafețe vitrate mari, recepții elegante și locuri de parcare alocate fiecărui apartament.

Pentru familiile mai exigente sau cu un număr mai mare de membri există și apartamente de tip penthouse, cu 4 camere și terase generoase, cu vedere panoramică.

Cum arată oferta de apartamente de închiriat în ansamblurile mari?

În piață sunt proiecte livrate în anii trecuți, în care constant se eliberează apartamente pentru închiriere, majoritatea unităților locative fiind achiziționate ca investiție.

Exemple reprezentative de astfel de proiecte sunt Cortina Residence, City Point, One Floreasca Lake sau North Area Lake View, ocupate în proporție de peste 85%.

Cel mai bine cotate la închiriere în zona Aviației sunt apartamentele din apropierea stației de metrou Aurel Vlaicu, aflată în proximitatea Parcului Herăstrău-Bordei și a mall-ului Promenada, dar și a clădirilor premium de birouri din zona Floreasca – Barbu Văcărescu.

Alte criterii de departajare importante pentru chiriași sunt reprezentate de suprafețele apartamentelor, nivelul finisajelor și al mobilierului, dar și existența locurilor de parcare la subsol.  Sunt câteva imobile in care suprafețele apartamentelor sunt relativ reduse, 50-55 mp apartamente de 2 camere și 70-75 mp pentru apartamentele de 3 camere si care oferă doar locuri de parcare exterioare,  la care nivelul chiriei coboară puțin sub media zonei, respectiv 550 – 600 euro/lună – pentru 2 camere, 700 – 750 euro/lună pentru 3 camere și 1.000- 1.200 euro/lună pentru 4 camere.

Ce proiecte rezidențiale s-au livrat în 2017 în zona Aviației?

În următorii ani, oferta de apartamente noi scoase la închiriere va crește în această zonă, ca urmare a livrărilor din acest an, printre actualii proprietari fiind și multi investitori.

Anul acesta au fost livrate în zona Aviației proiecte rezidențiale de mari dimensiuni precum One Herăstrău Park (106 apartamente), Dinamic City, din apropierea Parcului Verdi (160 de apartamente), Metropolitan Residence Aviației (195 de unități locative), Blocul J din Complexul City Point (71 de apartamente) și sunt în curs de finalizare proiecte precum One Herăstrău Plaza (156 apartamente), prima fază a Belvedere Residences (2 imobile ce cuprind 238 de apartamente) sau Capital Residence Caramfil (87 de apartamente), potrivit unui monitorizări realizate de Nordis.

În ultimii ani, zona Aviației – Floreasca – Barbu Văcărescu s-a consacrat ca un nou pol de business al Bucureștiului. Clădirile de birouri moderne, de mari dimensiuni, construite pe Bulevardul B. Văcărescu, pe Calea Floreasca, Fabrica de Glucoză sau pe Bulevardul Pipera au atras mai bine de 40.000 de angajați. Traficul din ce în ce mai aglomerat din București, precum și profilul angajaților din zonă – oameni tineri, mult mai flexibili și mai adaptabili la schimbare – au dus la creșterea cererii pentru locuințe în această zonă. Astfel, Aviației ajunge să fie in prezent nu doar polul principal de business al Bucureștiului, dar și un pol de interes al dezvoltatorilor imobiliari de pe segmental rezidențial.