În care este vorba despre motivele pentru care în week-end, în parcul Herăstrău, se vorbesc din ce în ce mai mult alte limbi decât româna.
Dacă te duci, în week-end, la o plimbare în parcul Herăstrău – intrarea dinspre Șoseaua Nordului –auzi (aproape) toate limbile vorbite în Uniunea Europeană, printre care și româna. Este normal, pentru că în imobilele rezidențiale construite în ultimii ani în zonă locuiesc preponderent străini, potrivit unui studiu realizat de agenția imobiliară Nordis, specializată pe intermedieri și investiții imobiliare în partea de nord a Capitalei.
Imobilele din zona Șoseaua Nordului – Parcul Herăstrău sunt construite începând cu anul 2003 și poartă amprenta luxului: vilele și apartamentele noi scoase la închiriere se bucură de finisaje de calitate superioară și sunt dotate cu mobilier și echipamente de ultimă generație.
Doar 15% din chiriașii care s-au mutat în ultimii doi ani în apartamente în această zonă selectă sunt români, restul fiind străini. „În 2013 și 2014, cererea de apartamente pentru închiriat venită din partea expaților a crescut vizibil. Majoritatea cererilor din zonă vizează apartamente de trei camere cu bugete între 1.000 euro/lună și 1.500 euro/lună. Există însă diferențe între cele două categorii de clienți, români și străini. Bugetele clienților români sunt în jur de 1.000 de euro/lună, pentru apartamente nemobilate de trei sau chiar patru camere, în timp ce expații au bugete cuprinse între 1.500 euro/lună și 2.500 euro/lună”, declară Emanuel Postoaca, General Manager al Nordis
Străinii încheie mai multe contracte de închiriere în zona Șoseaua Nordului- Herăstrău, având o rată mai mare de conversie între cei care doresc această zonă și cei care se vor și muta în această zonă. Inițial, în procesul de căutare de apartamente pentru inchiriere în această zonă selectă ponderea românilor -este mai mare, de 40%, dar la final, la semnarea de contracte rămân doar 15% din total, potrivit analizei Nordis.
Pe piața achizițiilor de apartamente situația este însă total diferită, românii sunt cei care achiziționează preponderent proprietăți în această zonă, doar circa 10% din cumpărători fiind străini.
„Față de perioada 2006-2008, când ponderea de investitori versus cumpărători end-user era de 40%-60%, acum s-a schimbat la 20%-80%. Aceasta situație este o consecință a scăderii ușoare a randamentului investițiilor, ca urmare a scăderii chiriilor față de perioada de boom imobiliar şi a dorinţei noastre, a românilor, de a fi obișnuiți să fim proprietari”, estimează Emanuel Postoacă, General Manager al Nordis .
Și alte zone din jurul lacului și parcului Herăstrău încep să fie atractive pentru dezvoltatorii imobiliari. Unul dintre cele mai recente exemple în acest sens este decizia dezvoltatorului Grup Volumetric din Spania de a edifica un proiect pilot, un condominium de 12 apartamente, pe Bulevardul Ficusului, cu o investiție totală (teren plus construcție) de 1,55 milioane de euro.