SUA: Creşte activitatea de renovare. Ce se întâmplă în România?

În Statele Unite ale Americii, activitatea firmelor din domeniul renovării este în creştere. În România, indicii lucrărilor de reparaţii capitale şi curente sunt în creştere.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-builder-construction-worker-hammer-house-illustration-arms-crossed-background-set-inside-triangle-done-retro-image30952538Potrivit National Association of Home Builders (NAHB) din Statele Unite ale Americii, care realizează un indice denumit Remodeling Market Index (RMI), activitatea din domeniul remodelării locuinţelor existente a crescut. Astfel, în al doilea trimestru din 2015, valoarea RMI a fost 59.

Creşterea încrederii din domeniu se înscrie în evoluţia pozitivă a industriei rezidenţiale, care devine tot mai puternică prin locuinţe noi şi existente”, spune David Crowe, economist-şef în cadrul NAHB. “Creşterea RMI este temperată de lipsa forţei de muncă din domeniul renovărilor.”

În România, lucrările de reparaţii capitale şi de reparaţii curente sunt în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, în mai 2015, indicele lucrărilor de reparaţii capitale a atins nivelul de 116,7% faţă de media anului 2010, an de bază, în timp ce pe segmentul de reparaţii curente – 95,7%. Spre comparaţie, indicii din mai 2014 au avut valorile de 95,9%, respectiv 84,6%.

Potrivit definiţiilor INS, lucrările de reparaţii capitale reprezintă acele lucrări care se execută la construcţiile existente după expirarea întregului ciclu de funcţionare prevăzut în normativele tehnice şi care au ca scop asigurarea menţinerii caracteristicilor tehnicoeconomice ale construcţiilor pe întreaga durată de serviciu normată; în timp ce reparaţiile curente desemnează ansamblul de operaţii (zugrăvire, vopsire, reparare a unor părţi neînsemnate) ce se realizează la o construcţie existentă pentru a se asigura continuitatea folosirii ei, împiedicarea unei uzuri rapide şi prelungirea duratei de funcţionare.