SUA: Motive de îngrijorare în rezidențial?

Economia americană nu a crescut conform așteptărilor în primul trimestru din 2016. Economiștii Freddie Mac spun însă că nu sunt motive de îngrijorare.
http://www.dreamstime.com/stock-photo-spring-banner-rent-sale-real-estate-image20487170Economiștii Freddie Mac sunt încă optimiști în legătură cu evoluția pieței rezidențiale din acest an, în ciuda unor date recente care arată un prim trimestru sumbru din perspectiva creșterii economice din SUA comparativ cu estimările. Potrivit unui raport al Freddie Mac din aprilie, citat de realtor.org, piața rezidențială ”va fi un motor al creșterii economice în 2016”.

”Am revizuit în scădere prognoza noastră de creștere economică pentru a reflecta evoluția din primul trimestru, însă perspectiva în privința creșterii economice pentru restul anului rămâne modest optimistă”, spune Sean Becket, economist-șef al Freddie Mac. ”Totuși, ne menținem perspectiva pozitivă asupra rezidențialului. În fapt, scăderile dobânzilor pe termen lung care au apărut în știrile recente are trebui să crească activitatea din piața creditelor ipotecare, în special refinanțările.”

Pe ce se bazează specialiștii Freddie Mac? Pe următorii patru factori:

Forța de muncă: Estimările arată că piața muncii va rămâne puternică, cu o rată a șomajului estimată a scădea sub 5% în 2016 și 2017.
Creditele ipotecare și imobiliare: Se așteaptă ca noile astfel de împrumuturi să crească cu 50 de miliarde de dolari în 2016 și să ajungă la un nivel de 1,7 trilioane de dolari.
Dobânzile: Nivelul scăzut al dobânzilor pentru creditele menționarte mai sus va rămâne așa cum este, potrivit estimărilor, cu o medie de 3,7%, în primul trimestru al acestui an, pentru dobânda fixă la creditele pe 30 de ani.
Prețurile: Locuințele se vor scumpi cu 4,8% în 2016 și cu încă 3,5% în 2017, potrivit analiștilor Freddie Mac.