SUA: Piața rezidențială crește. Cine sunt cumpărătorii?

Factorii care stimulează revenirea pieței rezidențiale din SUA sunt creșterea economiei și a cererii pentru locuințe, ratele ipotecare competitive și prețuri pe care americanii și le pot permite.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-housing-market-rise-image8966239

Încrederea consumatorilor americani este la nivelul înregistrat înainte de recesiune, potrivit unui raport al National Association of Home Builders (NAHB – Asociația Națională a Constructorilor de Case). Acest fapt este deocamdată vizibil în achiziția de autovehicule și mobilier pentru locuințe, dar reprezintă un semnal că oamenii sunt tot mai mult dispuși să cheltuie sume mai mari de bani, inclusiv pe case. În plus, numărul angajaților crește, în timp ce șomajul scade ușor de la nivelul de 6,7% în primul trimestru al acestui an la un nivel estimat de 6,2% la sfârșitul lui 2015.

În același timp, cererea pentru credite este și ea în creștere, ceea ce duce la o estimare de apreciere a ratei dobânzilor ipotecare la 5% până la sfârșitul acestui an și la 6% până la finalul lui 2015. Din punct de vedere istoric, aceste procente sunt încă la un nivel scăzut, ceea ce îl face pe David Crowe, economist șef al NAHB, să spună că această creștere ”nu va fi o piedică semnificativă în calea expansiunii pieței rezidențiale”, potrivit REALTOR (Asociația Națională a Brokerilor Imobiliari).

Disponibilitatea americanilor de a face achiziții imobiliare reiese și dintr-un studiu al companiei PulteGroup, care activează în domeniul construcției și comercializării de locuințe încă din 1950, când fondatorul ei, Bill Pulte, a construit un bungalow cu cinci camere pe care l-a vândut ulterior cu 10.000 de dolari.

Astfel, potrivit studiului menționat, citat de REALTOR, 67% din cei 1.004 adulți chestionați spun că plănuiesc să cumpere o casă în viitor, iar 32% dintre aceștia vor să facă achiziția în următorii doi ani. Cei mai interesați de achiziții imobiliare sunt americanii din grupa de vârstă 25-34 de ani, așa-numiții ”millenials” și cei care caută o îmbunătățire a condițiilor în care locuiesc în prezent. Astfel, 85% din ”millenials” și 71% dintre cei care doresc o locuință mai bună – ceea ce înseamnă mai mare, dar și cu mai multe facilități – spun că doresc să cumpere o casă, în timp ce procentul celor de peste 55 de ani este de aproximativ 50%.

În general, cele două motive principale pentru achizițiile imobiliare sunt nevoia pentru mai mult spațiu și ideea că a avea în proprietate o casă este o investiție financiară inteligentă. ”Pentru prima dată în ultimii ani, americanii manifestă un optimism în creștere legat de îmbunătățirea pieței rezidențiale și cred că aceste schimbări pozitive pot fi sustenabile””, spune Margaret Gramann, vicepreședinte senior de vânzări în cadrul PulteGroup.

Locuințele noi reprezintă aproximativ 8,8% din totalul de vânzări rezidențiale, un pic mai mult decât jumătate din media istorică de 16,1%, iar David Crowe crede că ”acesta este un alt motiv pentru a crede că piața de locuințe noi are încă spațiu de creștere”.

În același timp, economistul șef al NAHB atenționează asupra pericolelor care încă planează asupra pieței de profil. ”Problemele din aprovizionare legate de forța de muncă și prețurile în creștere la lemn, ipsos și OSB afectează capacitatea constructorilor de a se plia pe cerere. Mai mult, familiile tinere și cei care cumpără pentru prima dată o casă au dificultăți în a obține credite pentru achiziția unei locuințe”, spune David Crowe.

Sus-jos

În fruntea statelor americane din perspectiva revenirii pieței rezidențiale se află Texas, Louisiana, Oklahoma, Wyoming, North Dakota și Montana. Motivul principal este sectorul energetic în plină dezvoltare, care generează creșterea solidă a economiei, implicit a locurilor de muncă.

La polul opus se află statele lovite din plin de recesiune, așa-numitele ”bubble-states”: Arizona, Florida, California și Nevada, împreună cu regiunea Midwest, care se luptă cu provocări în industria auto și cu un declin al industriei în general.

Piața rezidențială americană în cifre

22% este creșterea estimată în acest an pe segmentul construcției de case unifamiliale, până la nivelul de 760.000 de unități în 2014

55% va fi creșterea în 2015 în privința construcției de case unifamiliale, până la 1,18 milioane de unități

29% este procentul estimat de creștere pe segmentul de locuințe noi, ceea ce înseamnă 557.000 de astfel de imobile vândute

8% este creșterea estimată în 2014 pentru locuințele multifamiliale, până la nivelul de 331.000 de unități