SUA: Prețurile locuințelor cresc într-un ritm ”nesustenabil”

Numărul contractelor de vânzare-cumpărare de locuințe aflate în curs de încheiereîn SUA a crescut în luna mai, la fel și vânzările de locuințe noi.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-real-estate-price-trend-d-houses-rising-arrow-reflective-floor-image32851688În prima parte a anului 2008, cu câteva luni înainte de declanșarea crizei economice, foarte puțini jucători din piața imobiliară din România se gândeau că vor avea probleme. Nici măcar în luna septembrie 2008, când s-a prăbușit Lehman Brothers, aproape nimeni nu se gândea la decăderea ce avea să urmeze. De aceea, o privire aruncată, din când în când, către piața imobiliară americană este indicată.

În SUA, numărul contractelor de vânzare-cumpărare de locuințe aflate în curs de încheiere a crescut în luna mai, potrivit Indicelui Pending Home Sales realizat de National Association of Realtors. Indicele a atins, luna trecutăm cea maimare valoare din aprilie 2006 încoace. ”Ritmul stabil de creare solidă a locurilor de muncă, existent deja de un an, a dat un impuls pieței rezidențiale în această primăvară”, spune Lawrence Yun, economist-șef în cadrul NAR, citat de realtor.org. ”Este încurajator să vedem acum o recuperare pe scară largă, cu toate cele patru mari regiuni ale SUA înregistrând creșteri solide față de acumun an și cu vânzările de case noi revenindu-și de asemenea.”

Lawrence Yun atrage însă atenția că vânzările semnificative din acest an pun presiune asupra prețurilor locuinșelor, în sensul creșterii acestora într-un ritm ”nesănătos și nesustenabil”.

Și pentru că a venit vorba despre locuințele noi, trebuie spus că vânzările pe acest segment au depășit maximumul înregistrat în februarie 2008. În mai, vânzările de case unifamililale noi au crescut cu 2,2%, atingând o rată anuală ajustată sezonier de 546.000 de unități, potrivit unui raport al Departamentului Comerțului din SUA. Față de aceeași lună a anului trecut, vânzările sunt cu 20% mai mari.