SUA: Vânzările de case noi, vârf după recesiune

Tranzacțiile cu locuințe unifamiliale nou construite din SUA au crescut cu 16,6% în aprilie față de martie.

cumparatori real estateAcest ritm de creștere este cel mai rapid din ianuarie 2008 încoace, potrivit datelor Departamentului pentru Locuire și Dezvoltare Urbană din Statele Unite ale Americii. ”Constructorii rămân optimiști în legătură cu piața rezidențială și creșterea din această lună a vânzărilor de case noi este un semn pozitiv care arată că cererea în creștere va menține segmentul rezidențial pe o traiectorie ascendentă”, spune Ed Brady, președintele Asociației Naționale a Constructorilor de Locuințe (NAHB) din SUA, potrivit unui comunicat de presă.

Stocul de case noi disponibile spre vânzare era de 243.000 de unități în aprilie, cu un preț median de vânzare de 321.000 de dolari.

”Creșterea vânzărilor de case, combinată cu stocul limitata, se va traduce în creșterea construcțiilor de case pe măsură ce avansăm în 2016, mai ales în condițiile în care apar noi locuri de muncă și dobânzile la credite rămân la un nivel scăzut”, explică Robert Dietz, ecomomist-șef în cadrul NAHB.

Regional, vânzările de case noi au crescut cu 52,8% în Nord Est, cu 18,8% în Vest și cu 15,*% în Sud. Vânzările au scăzut cu 4,8% în regiunea Midwest.