În Cluj, orașul cu cele mai mari prețuri cerute pe metrul pătrat de locuință, au fost înregistrate, în 2015, peste 7.000 de tranzacții imobiliare.
Anul trecut, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, Clujul a depășit Bucureștiul din perspectiva prețului cerut pe un metru pătrat de apartament, când Capitala Transilvaniei a ajuns pe primul loc, cu o valoare de 1.111 euro pe metru pătrat la sfârșitul lui 2015, fiind secondată de București, oraș în care era înregistrată o valoare de 1.094 de euro pe metru pătrat.
Potrivit celei de-a treia ediții a studiului ”Tranzacții Imobiliare Cluj-Napoca”, realizat de compania Veridio pe baza datelor centralizate de Direcția de Impozite și Taxe Locale din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, în orașul de pe Someș au fost înregistrate, anul trecut, 7.007 tranzacții imobiliare cu 10,2% mai mult față de 2014. Valoarea acestor tranzacții a foast de 357,6 milioane de euro, în creștere cu 25,9% față de 2014.
Pe tipuri de proprietăți, cele mai multe tranzacții au fost cu apartamente, numărul acestora ridicându-se la 4.536, cu 21% mai mult față de 2014, în timp ce valoarea totală a fost de 226 milioane de euro, în creștere cu 33,4% față de 2014. Tranzacțiile care au implicat case au fost în număr de 432, în creștere cu 19% și au generat o valoare de 51,4 milioane de euro, cu 42,9% mai mare față de acum doi ani. Terenurile au generat 410 tranzacții (+7% comparativ cu 2014), cu o valoare totală de 16 milioane de euro (+1,5% versus 2014. Un număr de 1.629 de tranzacții imobiliare au avut ca obiect vânzări-cumpărări desfășurate de persoane juridice, precum și spații comerciale, office, industriale, auxiliare.
”Ce aș propune să reținem de la acest document nu sunt detaliile legate de tranzacțiile din Cluj Napoca (care pot fi identificate de către toți cei interesați), ci faptul că un asemenea studiu se bazează pe informații care există la toate primăriile din România. Sau ar trebui să existe. Informația esențială o reprezintă prețul înregistrat în contractele de vânzare-cumpărare, depuse de către contribuabili, odată cu demersul de calcul a impozitului pentru proprietatea nou dobândită”, scrie, pe blogul său, Adrian Vascu, senior partner Veridio, cu referire la importanța analizei cifrelor reale, legate de comparația dintre valorile unitare rezultate din studiu și prețurile vehiculate, ”fără a fi probate cu documente, de către actorii pieței imobiliare (agenți imobiliari, vânzători, cumpărători)”.
”Cum se explică faptul că media unitară la apartamente este de 873 euro/mp iar toate ofertele de vânzare în Cluj conțin prețuri peste 1000 de euro/mp?. Pot emite diverse ipoteze: că e vorba de marja de negociere, că prețurile de ofertă sunt prea mari, că prețurile din contracte au fost influențate de grila notărilor, că au existat cumpărători care din rațiuni de taxe au semnat contracte de vânzare-cumpărare cu sume mai mici decât cele plătite în realitate. Oricare dintre ipoteze fiind valabilă, este rolul organelor de decizie să verifice dacă există aceste diferențe și apoi să identifice cauza”, mai scrie Adrian Vascu.