Tendințe în perioada de izolare. Ce s-a căutat și ce reduceri au încercat cumpărătorii să obțină de la dezvoltatori?

În perioada de izolare, românii au căutat discount-uri, dar și-au îndreptat atenția și către case și apartamente cu grădină sau terasă spațioasă. În continuare, ne putem aștepta să vedem la nivelul pieței și o cerere în creștere pentru locuințele destul de spațioase cât să permită amenajarea unui birou pentru munca remote.

Așa-zișii vânători de oportunități au venit în întâmpinarea dezvoltatorilor cu propuneri de discount chiar și de 40% pe parcursul ultimelor săptămâni. „Evident că nu sunt realizabile. Unde au fost realizabile, au fost în jurul a 15%, poate un pic peste 15%”, ne-a declarat Daniel Tudor, CEO-ul companiei de consultanță imobiliară The Concept din București în cadrul celei mai noi ediții a emisiunii imoExpert.

„În general, e un joc de așteptare. Așteptarea generală este că prețurile vor scădea. Pe de altă parte, cei mai mulți dezvoltatori spun că nu au unde să scadă. În opinia mea, există o corecția care poate fi absorbită de piață, până la maximum 15%. Ea este, de fapt, corelată și cu alți indicatori economici, o dată cu scăderea cererii pe fondul scăderii salariilor și a incertitudii care domnește, și nu știm cât va mai domni, și o dată pe scăderea business-urilor și a capacității lor de a genera valoare și, mai departe, investiții în diverse active”, a mai adăugat el.

CEO-ul companiei de consultanță imobiliară ne-a mai spus și că pe segmentul rezidențial premium s-au putut observa schimbări majore la nivel de cerere în perioada de izolare, dar și cele mai mari încercări de speculă.

URMĂREȘTE INTEGRAL CEA MAI NOUĂ EDIȚIE IMOEXPERT

Izolarea a împins casele și apartamentele cu spații exterioare în prim-planul cumpărătorilor.

„Există o cerere care s-a format între timp legată de case cu grădină sau apartamente cu grădină. Dacă înainte de COVID casele aproape că nu erau pe radarul investițiilor, iată că acum revin pentru că cererea a crescut și există șanse mari să crească și oferta în următorii ani pe acest segment. Există un trend pentru bugetele mai reduse, pentru cei care nu își permit case să meargă către apartamente măcar cu o terasă mai spațioasă sau cu o lățime de minimum doi metri ca să poți să o folosești pentru o activitate de zi”, ne-a mai explicat Daniel Tudor în cadrul emisiunii imoExpert.

El vede, totodată, o potențială cerere pe viitor pentru apartamentele care dispun de spațiu în care poate fi amenajat cu ușurință un birou pentru cei care vor lucra tot mai mult de acasă.

„Există o cerere potențială, care încă nu se valorifică neapărat, dar noi credem foarte mult în ea. Este cererea pentru camere pe post de birou, cum se spune in Israel o cameră și jumătate sau două camere și jumătate. Noi le-am numit 1+1 sau 2+1, acel <plus unu> fiind o cameră mai mică ce poate fi folosită pe post de birou mai ales de cei care lucrează de acasă”, a explicat Tudor, menționând și că în opinia sa munca remote va fi tot mai întâlnită de acum înainte.

Citește și: 75% dintre proprietari vor să colaboreze cu agenții imobiliare, după blocajul generat de COVID-19

Citește și: Câte imobile s-au vândut în aprilie în România? DATE OFICIALE

Citește și: Ce fac dacă un client oferă 50.000 de euro pe o casă listată la 80.000 de euro? Trei traineri de top răspund

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])