Suplimentarea fondurilor din Programul “Prima Casa” și primirea de către bănci a acestor fonduri fac din toamna lui 2016 un nou sezon de achiziții imobiliare, spun reprezentanții tIMOn.
În ciuda condițiilor care favorizează cumpărarea de locuințe, cei mai mulți dintre dezvoltatorii imobiliari intervievați de tIMOn au anunțat o stagnare a prețurilor. Reducerea TVA la 20%, creșterea economică peste așteptări precum și continuarea programului Prima Casă, au fost factori care au favorizat piața rezidențială în acest an, însă efectele pozitive ale acestora au fost aproape anulate de măsuri precum legea dării în plată, apreciază reprezentanții companiilor imobiliare prezente la timon.
Piața rezidențială avea potențialul de a atinge un vârf al ultimilor 8 ani în 2016, însă unele măsuri ale autorităților, precum legea dării în plată, dar și dificultățile legate de Prima Casă, au menținut ritmul vânzărilor și pe cel al dezvotarilor sub acest potențial.
”Românii au avut mai mulți bani, deoarece câștigurile salariale au crescut în acest an, iar în urma scăderii TVA le-au rămas mai multe fonduri pentru a face investiții, însă limitarea accesului la credite prin creșterea avansului până la 20% ca reacție a băncilor la legea dării în plată nu le-a permis să își cumpere locuințe. Revizuirea politicilor de acordare a creditelor de către bănci s-a văzut în nivelul scăzut de contractare a locuințelor noi”, a declarat Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn.
Mai mult decât atât, și în ceea ce privește Programul Prima Casă, singura măsură de susținere a pieței rezidențială locale, s-au înregistrat dificultăți în suplimentarea fondurilor necesare, ceea ce a dus la perioade de câteva luni de blocaj a tranzacțiilor cu locuințe prin acest program.
”Anul trecut a fost un an record din punct de vedere al vânzărilor, iar piața dezvoltărilor de noi proiecte începea să fie efervescentă în perspectiva unei creșteri a PIB-ului și a revenirii încrederii la nivelul cumpărătorilor. Avântul cumpărătorilor și al dezvoltatorilor a fost însă tăiat de perspectiva adoptării legii dării în plată și apoi de punerea în practică a acestei măsuri. Vedem acum o reconsiderare a strategiei de creditare la nivelul sistemului bancar, în sensul îmbunătățirii condițiilor și de asemenea, că efectele legii nu sunt atât de dramatice precum se estima”, spune Rafaela Nebreda, Imoteca.
În urma analizei efectuate de către tIMOn în rândul expozanților la ediția din primăvara lui 2016, a reieșit că cererea este una extrem de mare pentru achiziția de locuințe noi, totalul vânzărilor raportate în urma desfășurării târgului fiind de peste 200 unități locative. Printre expozanții care au anunțat vânzări record se numără Imoteca, Real Time, Coldwell Banker.
Totodată, s-a remarcat că există un procent semnificativ, de aproape 10% dintre cumpărători care deși, dețin bugete importante pentru achiziția unei locuințe (casă sau apartament), încă nu găsesc un produs imobiliar optim pentru achiziție.
Târgul Imobiliar Național timon își va deschide porțile joi, 20 octombrie 2016, în pavilionul expozițional din Piața Constituției.