Top 10 cele mai scumpe orașe pentru expați. Pe ce loc e Bucureștiul?

Orașele de pe primele două locuri sunt relativ ieftine, însă oferta insuficientă pe segmentul rezidențial destinat expaților contracarează costul scăzut al traiului.

LuandaDouă orașe din Africa ocupă primele locuri în topul celor mai costisitoare orașe pentru expați, arată studiul Cost of Living realizat de Mercer, companie de consultanţă , lider în resurse umane şi investiţii. Deși, în mod normal, nu sunt vazute ca fiind orașe bogate, Luanda este cel mai scump oraș din lume pentru al doilea an consecutiv, iar N’Djamena, Ciad, este următorul clasat.

Studiul acoperă 211 orașe de pe cinci continente și măsoară comparativ costurile a peste 200 de produse si servicii în fiecare dintre aceste localităţi. Acestea includ şi costuri aferente transportului, spaţiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice şi serviciilor de divertisment.

“Clasificarea în cele mai multe regiuni a fost afectată de evenimentele recente petrecute în lume, inclusiv de răsturnările economice și politice din diferite state, care au determinat fluctuațiile valutelor, costurile inflației pentru bunuri și servicii și volatilitatea prețurilor chiriilor. În timp ce Luanda și N’Djamena sunt orașe relativ ieftine, acestea sunt chiar costisitoare pentru expați din cauza bunurilor de import foarte scumpe, iar casele care îndeplinesc cerinţele acestora de siguranţă şi confort sunt foarte greu de găsit şi, drept consecinţă, costisitoare. Acesta este motivul pentru care unele orașe din Africa sunt poziționate sus în studiul nostru.”, explică Ed Hannibal, Partner și Global Leader Mobility practice al Mercer.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-bucharest-skyline-view-palace-parliament-image41153469Bucureștiul cunoaște o scumpire a costurilor de întreținere, urcând de pe poziția 169 din 2013 pe 159 în 2014. Și Sofia și Belgradul prezintă o creștere a costurilor de trai, urcând de la 181 la 172 și, respectiv, de la 192 la 184, însă rămân în continuare mai ieftine decât Bucureștiul. Varșovia se alătură acestei tendințe și ajunge pe locul 142 în 2013 comparativ cu 150 în 2012. Evoluția costurilor de trai din fiecare oraș este direct influențată de economia țărilor respective. Astfel, în Praga și în Budapesta, se observă o ieftinire a costului de viață, rezultat determinat de situația economică din cele două țări. Praga ajunge de la 73 la 92 în 2013, iar Budapesta de la 130 la 135.

Top 10 cele mai scumpe orașe pentru expați

  1. Luanda, Angola
  2. N´Djamena, Ciad
  3. Hong Kong
  4. Singapore
  5. Zurich, Elvetia
  6. Geneva, Eleveția
  7. Tokyo, Japonia
  8. Berna, Elveția
  9. Moscova, Rusia
  10. Shanghai, China