România se află pe locul 31 din 55 în clasamentul țărilor care au înregisrat creșteri de prețuri pe segmentul rezidențial în 2015.
În ciuda stării fragile a economiei globale, piețele rezidențiale din lume au înregistrat în medie o creștere a prețurilor de 3% în 2015. 43 din cele 55 de țări analizate au înregistrat o creștere anuală de preț în 2015 , potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară Knight Frank.
Turcia conduce clasamentul datorită creșterii prețului cu 18% în 2015. Cu o încredere crescută din partea investitorilor din Orientul Miijlociu, Turcia este un pod între Est și Vest ce înregistrează o creștere semnificativă a populației. Cu toate că prețurile locuințelor din Hong Kong au crescut în 2015, rata de creștere a încetinit în mod semnificativ de la 17% în septembrie, până la 7% în decembrie 2015. Ritmul scăzut de creștere poate fi cauzat de creșterea stocului de apartamente (mai mult de 11.200 de locuințe au fost finalizate în 2015), precum și de volatilitatea pieței financiare din China, dar și de probabilitatea de creștere a ratelor dobânzilor. Zona Australasia a avut o creștere puternică în 2015, încurajată de performanțele puternice din Noua Zeelandă și Australia, ambele înregistrând o creștere anuală a prețurilor de peste 10%. Ucraina și Grecia au înregistrat cele mai slabe rezultate de pe piața rezidențială în 2015, înregistrând scăderi de preț de 12% și, respectiv, 5%.
Accesibilitatea locuințelor este tot mai des întâlnită în lista factorilor de decizie politică la nivel mondial. Conform celor mai recente date ale OECD*, care măsoară prețurile locuințelor raportat la venituri pentru 24 din 34 de membri ai săi, Belgia și Noua Zeelandă sunt în prezent piețele cele mai puțin accesibile din lume, în timp ce dreptul de proprietate este cel mai accesibil în Coreea de Sud și Japonia.
”Perspectivele noastre pentru 2016 sunt rezervate. Ne așteptăm că rata globală a indicelui de creștere a prețurilor să fie mai scăzută în 2016 decât în 2015. Economia mondială se confruntă cu o combinație periculoasă a prețurilor scăzute la petrol, un dolar puternic și o încetinire a economiei în China”, spun reprezentanții Knight Frank.
România, cu o creștere de 3,6 % a prețurilor pe parcursul anului trecut, se situează pe locul 31 din 55 în clasamentul țărilor cu cele mai mari creșteri procentuale de preț în 2015.