Topul județelor unde au fost date în folosință cele mai multe locuințe anul trecut. Ce materiale au preferat constructorii?

Pe parcursul anului trecut au fost date în folosință 53.347 de locuințe la nivel național, mai multe decât în 2016, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

locuinte noi 2017

Cele mai multe locuințe au fost construite în județul Ilfov, mai exact 5.848. Pe locul al doilea în clasament s-a aflat județul Cluj, cu 5.844 de locuințe, acesta fiind urmat de Timiș, unde au fost terminate 4.020 de locuințe în anul 2017.

Capitala s-a aflat abia pe locul la cincilea în top, cu 3.685 de locuințe terminate și a fost urmată îndeaproape de județele Constanța și Iași, unde au fost construite 3.457, respectiv 3.363 de locuințe anul trecut.

La polul opus s-au aflat județele Caraș-Severin, Covasna și Teleorman unde au fost construite mai puțin de 150 de locuințe.

Cele mai multe locuințe terminate în România în 2017 au 2 și 3 camere, acestea însumând 30.706 din totalul de 53.347 date în folosință pe tot parcursul anului.

Cel mai puțin s-au construit locuințe cu o cameră, mai exact 2.670, cu 1.071 în scădere față de 2016.

„Distribuţia în profil teritorial arată că numărul mediu de camere pe o locuinţă a fost cel mai ridicat în judeţele: Suceava (4,5 camere), Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Covasna (4,3 fiecare), Caraş- Severin (4,2 ), Sălaj şi Harghita (4,1 fiecare) şi Neamţ, Vaslui şi Teleorman (4,0 fiecare)”, se menționează în raportul INS privind fondul de locuințe aferent anului 2017.

fond locuinte structura locuinte terminate

Cele mai multe locuințe terminate anul trecut, mai exact aproape 40% din total, se află în clădiri cu un regim de înălțime mic (P+1). Pe locul al doilea în clasament se află locuințele aflate în clădiri cu 5 sau mai multe etaje.

„În mediul urban, dezvoltarea fondului de locuinţe terminate se face preponderent pe verticală, prin cuprinderea de locuinţe noi situate în clădiri cu mai multe etaje, în timp ce în mediul rural, este prezentă cu predilecţie dezvoltarea pe orizontală”, se explică în raportul INS.

Care au fost materialele de construcție preferate în 2017

Aproape 77% din totalul locuințelor noi au fost construite din cărămidă, piatră sau înlocuitori cu planșee din beton armat și lemn.

„Aceste materiale dețin ponderea cea mai mare atât în mediul urban (80,5%), cât și în mediul urban (72,5%)”, arată datele INS.

În 2017 au fost construite 584 de locuințe din lemn și alte materiale, precum paianta sau chirpiciul, cele mai multe, așa cum era de așteptat, în mediul rural.

Citește și: Cum arată locuințele românilor? Județele unde găsești cele mai spațioase camere

Citește și: Cum a evoluat fondul de locuințe din România în 2017

Citește și: Aproape 21% dintre locuințele terminate în 2017 nu au canalizare

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])