Topul regiunilor din țară în care s-au dat în folosință cele mai multe locuințe până la finalul lunii septembrie

În nouă luni, s-au finalizat 46.437 de locuințe în România, cu circa 6.000 în plus față de numărul celor date în folosință în perioada similară a anului trecut, arată cele mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

ocuinte finalizate in primele trei trimestre

Pe primul loc în topul regiunilor cu cele mai multe locuințe date în folosință pe parcursul primelor nouă luni din an se află regiunea București-Ilfov, cu 9.548 de unități. Doar aici s-au finalizat cu peste 2.500 de unități în plus față de anul trecut.

Poziția a doua în clasament a fost ocupată de regiunea de Nord-Vest a țării, care cuprinde județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj. Aici s-au dat în folosință 9.165 de locuințe, față de 7.718 în primele trei trimestre din 2018, potrivit datelor INS.

Centrul țării ocupă poziția a treia în top. Această regiune cuprinde județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. În acest caz au fost terminate 6.807 locuințe în nouă luni, cu circa 1.000 mai multe raportat la perioada similară a anului trecut.

Cele mai puține locuințe au fost date în folosință în Sud-Vest Oltenia. Aceasta a fost și singura regiune unde s-au finalizat mai puține unități față de anul trecut.

infografic locuinte finalizate pe regiuni
Infografic: Locuințe terminate pe regiuni de dezvoltare, 1 ianuarie-30 septembrie 2019 comparativ cu 1 ianuarie-30 septembrie 2018, INS
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

În primele trei trimestre din 2019, cele mai multe locuințe au fost date în folosință în mediul urban, mai exact aproape 28.000 de unități. Numărul acestora a crescut semnificativ raportat la aceeași perioadă din 2018.

infografic locuinte terminate
Infografic: Locuințe terminate pe medii de rezidență și surse de finanțare, INS

Aproape toate locuințele finalizate au fost realizate din fonduri private.

Citește și: Creșteri semnificative, într-un an, în costul orar al forței de muncă din construcții

Citește și: Trei proiecte rezidențiale noi, în centrul Bucureștiului. Lucrările încep în 2020

Citește și: Încă o investiție de 20 de milioane de euro în primul proiect rezidențial al grupului Rădăcini

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])