O zonă din București ocupă primul loc în top în rândul cartierelor din principalele centre regionale ale țării unde prețurile s-au apreciat cel mai mult într-un an.
Prețul mediu al apartamentelor, noi și vechi, scoase la vânzare în zona Kiseleff-Aviatorilor din Capitală a crescut cu 23% pe parcursul anului trecut, ajungând până la 2.590 de euro/mp. De menționat este și faptul că, în această parte a orașului, mai mulți dezvoltatori construiesc proiecte ample, inclusiv pe segmentul premium.
Al doilea loc în top este ocupat de cartierul Someșeni, situat în estul orașului Cluj-Napoca, la periferie, locul unde se găsește și Aeroportul Internațional Avram Iancu. În ultimii ani, aici au fost dezvoltate mai multe ansambluri rezidențiale. Prețul mediu în ultimul trimestru din 2019 s-a situat în jurul valorii de 1.460 de euro/mp, după o creștere cu 21% în ritm anual, arată datele centralizate de Analize Imobiliare și prezentate în ediția din ianuarie a emisiunii imoExpert.

În plus, în ultimii cinci ani în Someșeni prețurile au crescut cu 73%. În ultimul trimestru al anului 2014 cumpărătorii găseau aici apartamente cu un preț mediu de 846 de euro/mp. Spre comparație, în zona Kiseleff-Aviatorilor avansul a fost de doar 26% în același interval de timp.
„Cererea a avut impactul cel mai mare. Să nu uităm că în Cluj majoritatea cumpără din surse proprii, sunt multe persoane care locuiesc în străinătate sau muncesc în străinătate și cumpără proprietăți în Cluj. Se cumpără proprietăți noi”, a explicat Dorel Niță, Head of Research Imobiliare.ro și coordonatorul proiectului Analize Imobiliare, în platoul imoExpert.
Un avans cu 13% a putut fi observat și în zona Craiter -Triaj-Hărmanului din Brașov. Aici, proprietarii cer, în medie, 1.060 de euro/mp util pentru apartamentele pe care le scot la vânzare, fapt ce a propulsat zona pe locul al treilea în clasamentul realizat analizând evoluțiile prețurilor din cartierele celor mai mari șase orașe din țară – București, Cluj-Napoca, Brașov, Iași, Timișoara și Constanța.
Avansul a fost în cazul acestei zone cu circa 40% în ultimii cinci ani, apropiat de cel înregistrat în Poarta 6 din Constanța (46%), dar mult mai redus față de cel din cartierul Torontalului din Timișoara (52%).
În același interval de timp, prețul mediu din zona Nicolina-Cug-Frumoasa-Baza 3 din Iași s-a majorat de la 765 de euro/mp la 1.000 de euro/mp (31%).
Diferențe de preț tot mai mari în Capitală între centru și periferie
Piața din București este una fragmentată, în care diferențele de preț între proprietăți similare sunt semnificative, de zeci de mii de euro, în funcție de localizarea acestora.
Să luăm un exemplu concret. În 2018, un apartament nou cu 2 camere se vindea în centru cu un preț mediu de 82.000 de euro, iar pentru o proprietate similară situată la periferie se solicita un preț de circa 52.000 de euro.
Diferența ajungea astfel, în 2018, la 30.000 de euro. Anul trecut, aceasta a crescut cu 10.000 de euro, după o accelerare puternică a prețurilor apartamentelor noi din zona centrală a Capitalei.
În cazul apartamentelor vechi cu 2 camere scoase pe piață anul trecut, diferența de preț între cele situate în centrul Bucureștiului și cele de la periferie este mai mică, arată datele Analize Imobiliare, respectiv de circa 16.000 de euro.
Citește și: Anunțul ministrului Finanțelor despre Prima Casă. Ce criterii de eligibilitate vor fi luate în calcul?