Compania de consultanță imobiliară DTZ Echinox a intermediat tranzacționarea unei vile, monument istoric, situată în centrul Capitalei. Cine sunt chiriașii de pe segmentul clădirilor istorice?
Compania de consultanță imobiliară DTZ Echinox anunță tranzacționarea la o valoare de peste patru milioane de euro a unei proprietăți de referință, vilă monument istoric potrivit Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. Informații despre vânzător, proprietar sau amplasament nu sunt disponibile, cei implicați în tranzacție dorind să-și păstreze anonimatul. De asemenea, nu sunt disponibile nici fotografii cu proprietatea.
Clădirea, construită în 1930, a fost reconsolidată și restaurată complet după 2000. Suprafața totală construită depășește 2.200 de metri pătrați, iar terenul aferent este de apromimativ 1.000 de metri pătrați . Vila dispune de numeroase spații de parcare și zone de relaxare. Destinația sa poate fi atât de spații de birouri, cât și rezidențială.
„Această tranzacție a fost una atipică, clientul fiind impresionat de proprietate și achiziționându-o într-un timp record. În general, pentru achiziționarea unei proprietăți de lux procesul de ofertare și de selecție este îndelungat și formalizat, ajungând uneori la doi, trei ani”, spune Raluca Plaviță (foto stânga), Senior Consultant DTZ.
Compania de consultanță imobiliară DTZ Echinox a intermediat în primele trei trimestre ale acestui an tranzacții de vânzare pe segmentul rezidențial de lux a căror valoare cumulată depășește opt milioane de euro. Potrivit DTZ, vânzările pe acest segment au înregistrat o creștere de 100 % față de același interval al anului 2013.
Comparativ cu anii anteriori, cei mai activi clienți pe acest segment au fost, pe lângă beneficiarii direcți ai imobilelor, și investitori locali, aceștia optând atât pentru vile, cât și pentru apartamente în imobile noi, situate în zona de nord a capitalei. Bugetele pentru achiziționarea unor astfel de proprietăți de top încep de la 250.000 de euro și pot ajunge până la câteva milioane de euro în cazul vilelor poziționate în locații exclusiviste.
Clădirile istorice sunt căutate, în ultima vreme, de chiriașii din rândul companiilor, potrivit ESOP Consulting l CORFAC International. Un exemplu în acest sens este închirierea de către British Council, pentru săli de curs, a 300 de metri pătrați într-o clădire situată în zona ultracentrală a Capitalei, pe strada Mendeleev, la numărul 2. În această tranzacţie, ESOP Consulting a reprezentat proprietarul şi CBRE a reprezentat chiriaşul.
„În ultimii trei ani am observat o dezvoltare continuă de noi centre educaţionale, fie că vorbim de grădiniţe private, afterschool-uri, centre de limbi străine sau cluburi sportive. Am avut multe solicitări de spaţii de închiriat venind din zona sistemelor de educaţie alternativă, sistemul Montessori fiind de exemplu unul din cele mai dinamice pe segmentul grădinitelor private pe sistem alternativ. British Council a trecut deja la o nouă etapă de business, cea de extindere, fiind o instituţie cu notorietate şi cu un număr în creştere de cursanţi”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.
O clădire cu istorie în circuitul comercial
Vila impozantă de pe Mendeleev, unde British Council va avea cea de-a doua locaţie pentru cursuri a fost în circuitul comercial încă din perioada interbelică. A fost cumpărată, în 1925, de către familia profesorului Marin N. Biciulescu şi apoi închiriată – către negustori care aveau prăvălii la parter şi către persoane private, care locuiau la etajele superioare. Înaintea lui Biciulescu, proprietatea a aparţinut lui Ignatz Roller, un cunoscut negustor al vremii, care distribuia în România de la acea dată marca de ceasuri şi bijuterii Longines, printre cumpărătorii săi numărându-se şi membri ai casei regale. Proprietarul actual, un investitor român a cumpărat-o de la moştenitori în 2011 şi a investit circa 700.000 euro în lucrări de renovare şi restaurare a faţadei.