Tranzacții cu proprietăți și artă imobiliară

Anul 2015 începe cu semnale pozitive pentru nișa de imobile monument istoric. Actorii din această săptămână: Casa de licitații Artmark, Galeriile Noblesse și compania de consultanță imobiliară Regatta.

din casa boieruluiCasa de licitații Artmark înființează propria divizie de real estate, specializată pe imobile monument istoric, Galeriile Noblesse anunță că se mută într-o vilă istorică, iar compania de consultanță Regatta comunică încheierea tranzacției de închiriere a Vilei Capo, situată în zona centrală a Bucureștiului.

Acestea sunt știrile săptămânii pe segmentul de proprietăți istorice, o nișă care pare să demareze în forță în acest an. Casa de licitații Artmark a anunțat înființarea diviziei de real estate, Artmark Historical Estate. ”Dincolo de scopul cultural vădit și cadrul interdisciplinar, acest demers 100% românesc își propune să demonstreze că istoria poate deveni un business pentru viitor și să structureze o nișă în piața de real-estate, cea a imobilelor de patrimoniu, artistice și istorice. Organizarea acestei piețe, crearea reperelor privind evaluarea acestui tip de imobile, atragerea atenției investitorilor și pasionaților fac toate parte din obiectivele Artmark Historical Estate de a le reda strălucirea și de a crea un nou model de lifestyle”, spun reprezentanții Artmark. De altfel, casa de licitații a comunicat și câteva dintre proprietățile din portofoliul său (vezi mai jos).

poza vila capoPentru că a venit vorba despre piață, trebuie spus că în această săptămână compania de consultanță Regatta a anunțat închirierea, către o companie din domeniul IT, a Vilei Capo (foto stânga), reconversie semnată de arhitectul Mario Kuibuș și premiată în cadrul Anualei de Arhitectură cu premiul dedicat proiectelor socio-culturale.

„Tranzacția este elocventă pentru posibilitatea și gradul de recuperare a investiției în procedurile de consolidare și restaurare a clădirilor din patrimoniul cultural. Cea mai sigură și mai inspirată modalitate de valorificare a acestor edificii ca active investiționale se impune a fi exploatarea prin închiriere ca sedii de birouri, decizie ce are ca finalități atât asigurarea conservării pe termen mediu și lung a patrimoniului arhitectonic, menținerea siguranței și eleganței unor zone cu de însemnătate culturală pentru oraș dar și confirmarea de noi centre business. Odată realizat potențialul lor de profitabilitate, astfel de proiecte ar putea reprezenta o soluție pentru salvarea moștenirii arhitectonice a unui oraș, valoare în unele cazuri compromisă în speranța exploatării poziționării centrale pentru alte proiecte imobiliare”, afirmă Eduard Uzunov, președintele Regatta Real Estate, companie ce mai are în portofoliu, ca oferte de închiriere cu destinație de reședință, dar și de birou reprezentativ, o vilă cu o arhitectură brâncovenească și o suprafață de 700 de metri pătrați în apropierea Pieței Romane, precum și o alta în stil neoclasic localizată în zona Kiseleff..

Galeriile NoblesseGaleriile Noblesse, în casă nouă cu istorie veche

Recent, Galeriile Noblesse au anunțat că s-au mutat într-o proprietate situată pe Strada Sfinților din București, la numărul 7, în apropierea Pieței Rosetti (foto stânga). ”Reședința, considerată unul dintre primele simboluri de arhitectură eclectică ale finalului de secol XIX, a fost construită în 1881, având o suprafață utilă de peste 1.200 de metri pătrați, situată în mijlocul unei curți boeme de 1.000 de metri pătrați și a fost complet consolidată, restaurată și amaneajată de membrii echipelor Galeriilor Noblesse”, spun reprezentanții companiei.

 

Vila lui Ceaușescu, Cula Greceanu și Castelul Teleki, în portofoliul Artmark Historical Estate

Casa de licitații Artmark a prezentat, odată cu anunțul lansării diviziei de real estate, câteva proprietăți din portofoliu, printre care se află și vila folosită de fostul dictator Nicolae Ceaușescu la Predeal. Portofoliul Artmark Historical Estate prezintă monumente istorice clasate atât în grupa A – de valoare naţională și universală (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany), cât și în grupa B – reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memorială Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).

Teleki 2Castelul Teleki din Dumbrăvioara (județul Mureș – foto stânga) este unul dintre cele mai fastuoase monumente lăsate moștenire peisajului imobiliar ardelenesc. Construcția, care respectă cu autenticitate stilul neobaroc, a servit drept reședință familiei de nobili Teleki, una dintre cele mai bogate familii transilvănene a secolelor XVIII-XIX. Castelul era renumit pentru parcul dendrologic în stil britanic, heleșteul și terenul de călărie, care atrăgeau oaspeți precum regele Eduard al VII-lea al Marii Britanii sau regele bulgar Ferdinand I. ”Pontețialul acestui monument de clasa A este considerabil, Castelul Teleki putând fi transformat într-un castel de vânătoare sau într-un complex turistic istoric, atrăgând turiști din întreaga lume”, spun reprezentanții Artmark.

cula-greceanuUna dintre cele mai spectaculoase monumente istorice din portofoliul Artmark Historical Estate este Cula Greceanu de la Măldărești-Vâlcea (foto stânga), cea mai veche culă din România (casă fortificată în formă de turn, ridicată de boierii olteni ca măsură de apărare împotriva otomanilor). Sub bolți, celebra scriitoare și figură a neobizantismului românesc, Olga Greceanu, urmașa stăpânilor culei, a pictat în 1936 fresce ale familiei Măldărescu ce înfățișează întreaga istorie a familiei de boieri. Remarcată pentru autenticitatea sa, cula a fost des folosită în producţiile cinematografice românesti, aici turnându-se filme ca: „Neînfricatii”, „Drumul Oaselor” şi „Iancu Jianu-Haiducul”.

Vila CeausescuCea mai renumită reședință neclasată din catalog este vila de la Predeal a fostului dictator Nicolae Ceaușescu (foto stânga). Vila, construită în1927, devine în anii ´50 prima reşedinţă din Predeal a lui Nicolae Ceauşescu, pe vremea când era ministru adjunct al Ministerului Apărării Naţionale şi şef al Direcţiei Superioare Politice a Armatei. Zona în care este amplasată vila este cea a locuinţelor de protocol, în apropiere aflându-se și vila de protocol folosită de fostul șef al statului, Traian Băsescu.