Tranzacții cu terenuri de 35 mil. euro în T1 2016

Terenurile pentru dezvoltări rezidențiale au generat, anul trecut, 20% din totalul tranzacțiilor, potrivit companiei de consultanță imobiliară DTZ Echinox.

terenuri caseAnul 2016 a început cu o tranzacție semnificativă pentru piața de terenuri din București. Vastint, investitor suedez, brațul imobiliar al INTER IKEA, a achiziționat un teren de 48 de hectare în Băneasa-Sisești pentru un proiect mixt (în principal rezidențial). Per total, în primul trimestru al anului 2016, au fost tranzacționate terenuri cu destinație comercială în valoare de 35 de milioane de euro, valoare dublă față de aceiași perioadă a anului trecut.

Potrivit reprezentanților companiei de consultanță imobiliară DTZ Echinox, piața rezidențială din România rămâne subdezvoltată, iar investitorii vor continua să achiziționeze terenuri pentru dezvoltări pe termen lung, având în vedere prețurile accesibile și cererea în creștere pentru locuințe noi.

Retailerii dominanți – operatori de tip „big box” – continuă să aibă planuri de extindere în București și vor fi printre cei mai activi cumpărători în 2016, vizând în principal zonele cu densități rezidențiale ridicate.

În București, sunt prognozate livrări semnificative de clădiri de birouri în 2016 și 2017. Cu toate acestea, din moment ce finanțarea rămane restrictivă, este posibil ca o parte dintre proiectele planificate pentru 2018, să fie vândute înainte de începerea construcției.

Cum a fost în 2015?

În București, în 2015, au fost tranzacționate terenuri cu destinație comercială cu o suprafață totală de 45 ha și un preț cumulat de 90 de milioane de euro. Cei mai activi cumpărători care au achiziționat terenuri pretabile pentru dezvoltări comerciale au fost investitorii suedezi și cei locali. Cele mai interesante achiziții au fost performate de jucători precum IKEA și Skanska: IKEA a achiziționat un teren în partea de Est a Bucureștiului, în timp ce Skanska a achiziționat două terenuri în București, unul în Barbu Văcărescu – Floreasca (în partea de Centru-Nord a Bucureștiului) și unul în zona Politehnică (partea de Vest a Bucureștiului). Ambele locații se află printre cele mai importante destinații de birouri din București.

Investitorii greci și austrieci, care au fost printre cei mai activi în România în ultimul deceniu, nu au avut achiziții semnificative în 2015.Mai mult de 50% dintre terenurile tranzacționate anul trecut au fost achiziționate pentru dezvoltări de retail de tip „big box”. Terenurile pentru dezvoltări rezidențiale și industriale/ logistice au reprezentat fiecare câte 20% din totalul suprafeței de terenuri tranzacționate în 2015.