Tranzacții de circa 386 de milioane de euro pe piața imobiliară locală în prima jumătate a anului. România, mai atractivă a Ungaria și Slovacia

Volumul investițional înregistrat în prima jumătate a anului la nivelul pieței imobiliare din România a fost de circa 386 de milioane de euro. Deși acesta a scăzut cu 27% față de perioada similară a anului trecut, când tranzacțiile în scop investițional au atins valoarea de 530 de milioane de euro, piața locală a rămas mai activă în primul semestru din 2018 față de altele din regiune.

volum investitional piata imobiliara romania

Scăderea înregistrată în România a apărut, potrivit reprezentanților companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, pe fondul mai multor tranzacții care nu au fost semnate până la sfârșitul lunii iunie. Aceștia susțin însă că eventuala lor concretizare în cea de-a doua jumătate a anului ar aduce nivelul tranzacțiilor la unul comparabil cu cel atins în 2017, de circa 1 miliard de euro.

„După o lungă perioadă în care o serie de noi investitori au monitorizat piața imobiliară din România, analizând posibile investiții, ultimele luni ale anului 2017 și prima jumătate a lui 2018 au consfințit apariția unui nou capital tranzacțional. Această tendință investițională va continua și în a doua jumătate a anului, astfel că vom mai vedea știri cu privire la intrarea unor noi investitori pe piața locală”, a declarat Tim Wilkinson, Partener, Capital Markets în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

„Pe măsură ce randamentele imobiliare continuă să scadă în piețele mai dezvoltate din Europa Centrală și de Est, România va beneficia de o tendință naturală a investitorilor de a se orienta mai spre Est pentru o rentabilitate mai ridicată, în condițiile unei piețe cu un grad de risc acceptabil. În acest context, România reprezintă o variantă atractivă. Volumul investițional este important, dar considerăm că pe termen lung numărul și diversitatea investitorilor care intră pe piață vor fi și mai importante”, a mai explicat Wilkinson.

Cel mai activ sector în prima parte a anului 2018, cu o pondere de 66% din volumul total, a fost cel al spațiilor de birouri. Acesta a fost urmat de sectorul de retail.

Cea mai mare tranzacție din punct de vedere al valorii acesteia a fost încheiată de Lion’s Head Investments la achizițonarea Oregon Park din zona Barbu Văcărescu-Floreasca a Capitalei. Totodată, 93% din volumul de investiții a fost generat de tranzacții cu proprietăți din București.

La nivelul Europei Centrale și de Est (Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România), piața locală a atras 7,6% din volumul total de investiții de 5,1 miliarde de euro.

România s-a clasat astfel pe locul al treilea în regiune, peste Ungaria și Slovacia. Primul loc a fost ocupat de Polonia, cu o cotă de 64,1% din volumul total de investiții.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])