Preţul mediu de tranzacţionare în cartierul Gruia din Cluj este, la apartamente, de 866 euro pe metru pătrat.
În cartierul Gruia din Cluj, au fost realizate, anul trecut, 69 de tranzacţii imobiliare, potrivit unei analize realizate de compania Veridio cu spijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Dintre acestea, 61 au fost realizate prin finanţare proprie, iar 8 prin finanţare bancară.
În funcţie de tipul de locuinţă, 20 de tranzacţii au reprezentat apartamente, 17 au fost case, 9 – terenuri, în timp ce 23 sunt încadrate la categoria „altele”. În cazul apartamentelor, preţul mediu de tranzacţionare a fost de 866 euro pe metru pătrat. Valoarea totală a tranzacţiilor cu apartamente a fost de 1.133.000 de euro, iar suprafaţa totală tranzacţionată în cartier a fost de 1.308 de metri pătraţi. Au fost tranzacţionate trei apartamente cu suprafaţa mai mică de 35 de metri pătraţi, patru cu suprafaţa între 35 şi 55 de metri pătraţi, şapte între 55 şi 75 mp, şase cu suprafaţa mai mare de 75 mp. Din perpectiva vechimii apartamentelor vândute în 2014, 15 dintre acestea au fost construite înainte de anul 2000, iar cinci – în mileniul al treilea.
În 2014, în cartierul Gruia au fost tranzacţionate 17 case, cu o valoare de cumulată de vânzare de 1.892.000 euro şi nouă de terenuri, cu o valoare cumulată a tranzacţiilor de 375.000de euro.
Despre cartierul Gruia
Cunoscut, printre microbişti, drept „sediul” echipei CFR Cluj, cartierul Gruia este delimitat de calea ferată la nord, strada General Eremia Grigorescu la est, şi strada Tăietura Turcului la vest. Din punct de evdere al mixului de locuinţe, cartierul include, în principal, vile individuale. De altfel, cartierul, în catre există şi o zonă cu vile interbelice, este consacrat drept una dintre cele mai vechi zone rezidenţiale .
În perioada de după 1990, acest cartier a fost uşor densificat şi dispune în continuare de zone rezidenţiale scumpe, mai ales în zona Cetăţuia, un punct de referinţă al Clujului. Din cauza amplasării pe un deal, unele zone prezintă risc ridicat de alunecări de teren.
Despre broşura „Tranzacţii imobiliare Cluj-Napoca”
“Apariţia primei broşuri referitoare la sinteza tranzacţiilor imobiliare înregistrate la o primărie din România a avut loc anul trecut, când împreună cu Direcţia Impozite şi Taxe a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca am elaborat documentul aferent perioade mai-decembrie 2013”, spune, în cuvântul înainte al broşurii, Adrian Vascu, senior partner Veridio şi preşedinte al ANEVAR.