Tranzacțiile imobiliare, creștere de 80% în S1 2016

Volumul tranzacțiilor imobiliare din România din primul semestru a fost de 340 de milioane de euro, cu 187 mil. euro mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit JLL România.

dreamstime_s_12513297_euroÎn primele șase luni au fost consemnate atât tranzacții care au vizat achiziții de proiecte, cât și unele care au avut ca obiect preluarea controlului integral a unor coproprietari asupa unor proiecte.

Bucureștiul a atras aproape 48% din volumul investițiilor, dar de asemenea în S1 2016 a fost înregistrată prima tranzacție semnificativă de după 2008 din afara Bucureștiului, în Sibiu. Volumele au fost echilibrate din punct de vedere al segmentelor de piață între retail (45%) și birouri (38%), în timp ce sectorul industrial a atras 17% din tranzacții. De menționat, că 8% din volumul tranzacțiilor reprezintă preluarea unei clădiri de birouri de către banca finanțatoare.

Cea mai mare tranzacție înregistrată în prima jumătate a anului a fost achiziția Sibiu Shopping City de către NEPI de la ARGO pentru 100 milioane de euro, reprezintând cea mai mare tranzacție cu o singură proprietate realizată în afara Bucureștiului după criză. O altă tranzacție notabilă este consolidarea poziției GTC în complexul City Gate prin achiziția participației de 40% deținută de Bluehouse în proiect.

Andrei Drosu, Consultant Research Department JLL România, comentează: ”Previziunile macroeconomice pentru România par pozitive, cu o prognoză privind creștere economică care a fost menținută la 4,2% chiar și după rezultatul referendumului din Marea Britanie. Acest lucru ar trebui să facă din România unul dintre performerii din Europa în 2016. Având în vedere disponibilitatea de proiecte de bună calitate (în special birouri) care vor apărea pe piață în următoarele 12 luni și menținerea unei diferențe importante între randamentele oferite de România, pe de o parte, și Polonia sau Cehia, pe de altă parte, investitorii ar trebui să profite de avantajele condițiilor curente și să își întoarcă atenția spre România și spre produse mai bine poziționate pe piață”.

Cei mai activi cumpărători din prima jumătate a anului au fost NEPI (124 milioane de euro) și GTC (80 milioane de euro), fiecare dintre aceștia realizând câte 2 tranzacții.