Un nou record este așteptat pe piața imobiliară din România în 2019

Dezvoltatorii vor livra pe parcursul anului 2019 circa 1,2 milioane de metri pătrați de spații logistice, comerciale și de birouri, suprafață record pentru piața imobiliară din România, potrivit datelor Cushman&Wakefield Echinox.

record piata imobiliara livrari 2019

Evoluția pozitivă a activității de dezvoltare vine, conform reprezentanților firmei de consultanță imobiliară, pe baza cererii susținute exprimate de chiriași în ultimii 3-4 ani, cerere care poate fi observată și prin faptul că pentru mai bine de jumătate dintre spațiilor noi, care urmează să fie date în folosință în 2019, au fost semnate deja contracte de închiriere.

Stocul spațiilor de retail a ajuns, la finele lui 2018, să depășească 3,7 milioane de mp, valoare similară cu cea a stocului spațiilor de tip office. Anul acesta, se așteaptă livrarea a circa 200.000 de spații noi de retail și a peste 400.000 de mp de birouri.

Tot în 2019, dezvoltatorii ar urma să livreze, potrivit datelor Cushman&Wakefield Echinox, circa 600.000 de mp de spații logistie și industriale.

Spre exemplu, în Capitală vor fi dați în folosință 300.000 de mp de spații industriale și 300.000 de mp de spații de birouri, iar două dintre centrele comerciale deschise aici se vor extinde, în total, cu circa 25.000 de mp. Noi spații de retail și comerciale sunt așteptate în 2019 și la Sibiu și la Timișoara.

Record pe piața imobiliară în achizițiile de terenuri din București

Un record s-a înregistrat la nivelul pieței imobiliare și în 2018, de această dată fiind vorba despre achizițiile de terenuri realizate în Capitală. Acestea au ajuns la o valoare cumulată de circa 245 de milioane de euro.

Valoarea tranzacțiilor a crescut în 2018 față de anul anterior cu 13% pe fondul menținerii la cote ridicate a interesului din partea dezvoltatorilor activi în segmentul rezidențial, dar și pe fondul tranzacțiilor unor loturi de mari dimensiuni pretabile pentru dezvoltarea unor proiecte mixte.

Cea mai mare tranzacție a fost realizată în 2018 de grupul AFI Europe. A fost vorba despre un teren cu o suprafață de 4,3 hectare situat în vecinătatea mall-ului AFI Palace Controceni.

Citește și: Încep înscrierile pentru cel mai important eveniment al breslei imobiliare. Sărbătorim 10 ANI împreună!

Citește și: Volumul tranzacțiilor imobiliare, cu 30% mai mare în 2018 față de 2016

Citește și: Vine sau nu criza în imobiliare? Opinia consultantului în management strategic care conduce unul dintre principalii jucători de pe piața de finisaje

banner cpi gala

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])