Unde sunt clienții potențiali cu cele mai mari salarii?

În județul Timiș, situat, în 2013, pe locul al treilea în țară în privința câștigului salarial mediu brut lunar, a fost înregistrată, în 2014, cea mai mare creștere a acestui indicator.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-romanian-money-lei-image19732882Nivelul salarizării clienților potențiali este un indicator important pentru brokerii imobiliari. În cele ce urmează, veți afla care sunt județele cu cele mai mari câștiguri salariale medii brute, precum și în ce județ a fost înregistrată, în acest an, cea mai mare creștere a salariilor din mediul privat.

Salariul mediu brut în mediul privat a crescut cu 8% în judeţul Timiş în 2014, aproape dublu faţă de media naţională de creştere a salariilor (4,1%), potrivit ediţiei din acest an a studiului salarial şi de beneficii PayWell România, realizat de compania de consultanță PricewaterhouseCoopers (PwC). În acelaşi timp, salariul mediu brut din Bucureşti a crescut cu aproximativ 3,4%, în vreme ce pentru judeţele din Transilvania, din Muntenia şi din estul României, salariul mediu brut a rămas la acelaşi nivel cu anul precedent.

„Dinamica salarială mai accelerată din zona de vest a ţării poate fi explicată prin doi factori. Pe de o parte, este o competiţie intensă între angajatori, majoritatea organizaţii cu activitate de producţie, care sunt orientaţi către atragerea şi motivarea unei forţe de muncă având profiluri şi specializări similare (de exemplu, ingineri sau muncitori calificaţi). La aceasta se adaugă o disponibilitate limitată a forţei de muncă, explicată printr-o rată a şomajului de 3-4%comparativ cu 7% la nivel naţional”, spune Horaţiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Consultanţă în Resurse Umane, PwC România.

Top 10 județe cu cele mai mari salarii medii brute în 2013

Poziție Județ Câștig salarial mediu brut (lei, 2013)
1 Municipiul București 3.148
2 Ilfov 2.695
3 Timiș 2.324
4 Cluj 2.287
5 Argeș 2.267
6 Gorj 2.219
7 Prahova 2.125
8 Sibiu 2.123
9 Iași 2.048
10 Constanța 2.047

Sursa: INS

De asemenea, studiul PwC arată că salariile angajaţilor din companii cu cifră de afaceri între 25-100 de milioane de euro sunt mai mari cu 70% comparativ cu salariile celor din companii cu cifră de afaceri de sub 10 milioane de euro şi cu 8% comparativ cu cele din companiile cu cifră de afaceri de peste 100 milioane de euro. Diferenţele sunt similare şi din punct de vedere al numărului de angajaţi: nivelul salarial mediu in companiile cu un număr de angajaţi cuprins între 100 şi 1000 fiind mai mare cu 71% comparativ cu cele cu mai puţin de 100 de angajaţi, respectiv cu 16% comparativ cu cele cu peste 1,000 angajaţi (Click pe graficul de mai jos pentru a vedea evoluția salariilor, pe județe, în perioada 2011-2013).

Evolutia castigului salarial mediu brut lunar INS„Diferenţele sunt generate de ritmul alert de creştere caracteristic, de cele mai multe ori, acestui tip de organizaţii de dimensiune medie, spre deosebire de companiile mari, care sunt într-o etapă de stabilizare sau de companiile mici, care sunt în etapa de cristalizare a business-ului. În plus, aceste companii îşi permit să plătească mai mult pentru a-şi asigura o forţă de muncă capabilă să genereze şi să le susţină creşterea”, a precizat Horaţiu Cocheci.

Care sunt prețurile de vânzare?

În Timișoara, reședința județului cu cea mai mare creștere salarială din 2014, diferența de preț dintre un apartament nou și unul vechi era, la începutul lunii octombrie, de 73 de euro pe metru pătrat, aproximativ 9%, în creștere față de 46 de euro pe metru pătrat la finele lui 2013, potrivit unei analize realizate pe baza Indicelui Imobiliare.ro. În decurs de nouă luni, locuințele noi s-au apreciat cu 7,9%, de la 832 la 898 de euro pe metru pătrat util, în vreme ce prețul cerut pentru apartamentele vechi a crescut cu aproape 5%, de la 786 la 825 de euro pe metru pătrat.

În București, zona cu cel mai mare salariu mediu brut lunar din România, diferența dintre prețul mediu cerut pentru un apartament nou-construit și unul vechi este de aproximativ 11% – o scădere sensibilă având în vedere că la finele anului trecut diferența era de 20%. Bucureștiul este singurul mare oraș al țării în care locuințele amplasate în blocuri noi au continuat să se ieftinească în 2014, acestea consemnând un recul de 5,3% la nouă luni, de la 1.184 la 1.121 de euro pe metru pătrat. Unitățile locative din blocurile vechi, pe de altă parte, au înregistrat un avans de 2,6%, de la 982 la 1.008 euro pe metru pătrat.

În Cluj-Napoca, reședința județului Cluj, situat pe locul 4 în topul câștigului salarial mediu brut, locuințele noi sunt mai ieftine decât cele vechi, principalul motiv fiind amplasamentul și anume faptul că o mare parte din oferta pe segmentul nou este situată în Florești și nu în Cluj-Napoca. Apartamentele vechi sunt cu aproximativ 10% mai scumpe decât cele noi, diferența fiind în scădere având în vedere că la finalul anului trecut aceasta se situa în jurul valorii de 20%. Apartamentele din ansamblurile rezidențiale clujene s-au scumpit în primele nouă luni ale anului cu aproape 13,2%, de la 797 la 902 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuințele din blocurile vechi s-au scumpit cu 2%, de la 970 la 990 de euro pe metru pătrat util.

În Constanța, reședința județului care încheie Top 10 județe cu cele mai mari câștiguri salariale medii brute, un apartament nou-construit este cu 6% mai scump decât unul vechi; cu alte cuvinte, acesta poate fi achiziționat, în medie, cu 50 de euro pe metru pătrat util mai mult decât unul vechi (față de o diferență de 29 de euro pe metru pătrat, valabilă la sfârșitul anului trecut). Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în primele nouă luni din 2014, unitățile locative din ansamblurile rezidențiale s-au scumpit cu aproape 2,8%, de la 861 la 885 de euro pe metru pătrat, în timp ce locuințele din blocurile vechi au rămas la un nivel de preț relativ constant, respectiv 835 de euro pe metru pătrat (de la 832 de euro pe metru pătrat).