Valentin Morar, Wallberg Properties: „O criză imobiliară reală nu va fi, acest moment nu a surprins piața imobiliară într-o bulă”

O reducere a activității imobiliare este inevitabilă, pe termen scurt, în situația apărută pe fondul răspândirii noului coronavirus în România, la fel și o corecție în piață, pe segmentele unde au fost semnalate deja derapaje. Cu toate acestea, nu poate fi vorba despre o criză imobiliară reală, așa cum a fost cea cu care ne-am confruntat în urmă cu 12 ani, este de părere Valentin Morar, CEO-ul Wallberg Properties, dezvoltator cu investiții de peste 90 de milioane de euro și proiecte rezidențiale pe segmentul premium de peste 150.000 de mp construiți în portofoliu.

valentin morar ceo wallberg properties

„O criză imobiliară reală nu va fi, acest moment nu a surprins piața imobiliară într-o bulă. Piața este așezată corect, proiectele sunt vândute, nu există stocuri de locuințe disponibile și speculatorii au fost absenți din tranzacționare. Probleme vor avea dezvoltatorii care lucrează pe banii clienților, dar dezvoltatorii mari, serioși, nu au riscuri”, ne-a declarat Valentin Morar. Desigur, dificultăți vor fi resimțite și în cazul agențiilor imobiliare, adaugă el.

„Dacă în cazul apartamentelor, scăderi importante de preț nu sunt de așteptate, nu același lucru putem spune despre terenuri, unde cred că vom vedea reduceri de preț importante, cauzate de încetinirea ritmului de dezvoltare. Toți dezvoltatorii vor fi mai precauți o perioadă”, ne-a mai spus CEO-ul Wallberg Properties.

Pe scurt, în următoarea perioadă vor observa o corecție a exceselor. Un factor important care poate determina scenariul pe care îl va urma piața imobiliară pe viitor este acela al perioadei de timp pe care se va extinde criza sanitară din România, a ținut Morar să sublinieze.

„Există multe informații contradictorii care crează un sentiment de nesiguranță, chiar multă panică. La acest lucru se adaugă măsurile firești luate de autorități pentru a împiedica răspândirea virusului, dar și lipsa răspunsurilor cu privire la durata și efectele acestei crize. Coroborat, toate acestea duc la încetinirea consumului. Dar, dacă analizăm intențiile declarate ale guvernelor europene, inclusiv în România, vedem că acestea sunt proactive în susținerea economiei și dau speranțele unei reveniri rapide”, a mai adăugat el.

Cu toate discuțiile și măsurile luate în ultimul timp pentru protejarea angajaților și a clienților și prevenirea răspândirii virusului, dezvoltatorul tot a semnat pe parcursul săptămânii trecute rezervări atât pentru locuințe din ansamblul său din Brașov, Sunnyville, cât și pentru proiectul aflat în construcție în Timișoara, XCity Towers.

„În ultima săptămână la Timișoara am vândut apartamente în cuantum de 300.000 de euro, dar în contextul lockdown-ului ne așteptăm să nu avem tranzacții în perioada imediat următoare. În ultimul weekend am avut 22 de contracte, leaduri vin în continuare”, ne-a declarat CEO-ul Wallberg Properties.

Cum se lucrează pe șantierul XCity Towers

XCity Towers este primul ansamblu cu turnuri rezidențiale din Timișoara, acesta urmând să cuprindă la finalizare opt clădiri cu 10 și 15 etaje și 955 de apartamente. Valoarea estimată a proiectului este de circa 62 de milioane de euro.

Șantierul rămâne, și la această oră, operațional, dar se lucrează cu reguli de igienă ridicate și angajații păstrează distanța recomandată de autorități. Personalul administrativ lucrează în ture, o zi home office, o zi la birou. La fel și în cazul departamentului de vânzări.

„Pe șantier se lucrează normal, cu păstrarea unor măsuri ridicate de igienă și a distanței de cel puțin doi metri între muncitori – se intervine pe rând în apartamente pentru finisaje, avem dispensere de dezinfectant montate la fiecare intrare în bloc, am oprit programul cu publicul și vizionările pe șantier”, ne-a explicat dezvoltatorul.

„Colegii care vin la birou pentru diverse operațiuni ce fac necesară prezența lor aici păstrează distanța de cel puțin doi metri între ei. Toate ședințele se fac prin tool-uri online. (..) Toate întâlnirile și discuțiile cu clienții au fost mutate online, semnările la notar se fac cu documentația trimisă în prealabil, astfel încât nu durează mai mult de cinci minute”, a mai adăugat CEO-ul Wallberg Properties.

xcity towers wallberg

Acesta nu anticipează apariția unor întârzieri în termenele de livrare. „Avem toate premisele pentru a ne încadra în termenul de livrare promis de noi, deoarece aveam un avans considerabil față de plan, dar suntem pregătiți să ne adaptăm în orice moment în cazul în care apar noi prevederi de la autorități”, ne-a spus el.

„Modelul nostru de business este unul conservator și, prin urmare, nu prezintă riscuri. Așa cum nici în perioada efervescentă a pieței nu arătam un apetit de risc, în același fel, în acest moment, proiectele noastre nu sunt expuse. Tot ce avem în construcție e vândut aproape integral. Vom continua să construim și să ne adaptăm ritmul la evoluția situației”, a mai adăugat dezvoltatorul.

Mesaj pentru cumpărători

Valentin Morar le transmite, de asemenea, un mesaj cumpărătorilor. „Să cumpere atunci când au nevoia, banii sau soluția de finanțare și de unde să aleagă”, spune el.

Acesta aduce în discuție și ipoteza conform căreia într-o criză trebuie să dispui de cash și spune că lucrurile trebuie privite nuanțat. Cu câteva zeci de mii de euro nu poți vâna eventuale oportunități investiționale și instrumente financiare. Ai nevoie de sume considerabil mai mari.

„Rezerva de cash e importantă, dar în această perioadă, să deții active este și mai important, deoarece, indiferent de moneda în care vorbim, riscul de inflație este ridicat, în orice caz mai ridicat decât devalorizarea activelor. În plus, guvernele și băncile acționează diferit față de 2008, aici incluzând și băncile comerciale. Este o experiență din care au învățat cu toții”, a concluzionat Valentin Morar.

Citește și: Recomandările ADIRU pentru dezvoltatori: „Continuarea activității este absolut necesară”, dar fiți prudenți și asigurați siguranța angajaților și clienților

Citește și: Lucrările continuă pe șantierele Gran Via pentru cele aproape 500 de apartamente aflate în curs de finalizare. Ce măsuri speciale a luat dezvoltatorul?

Citește și: Scad prețurile locuințelor? Aduce coronavirusul criza în imobiliare? Răspunsul dezvoltatorilor

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])