Valoarea tranzacțiilor de pe piața imobiliară a depășit 4 miliarde de euro în ultimii cinci ani. Topul celor mai activi investitori

Valoarea tranzacțiilor realizate pe piața imobiliară din România a depășit 4 miliarde de euro pe parcursul ultimilor cinci ani, potrivit unei analize Cushman&Wakefield Echinox.

piata imobiliara investitori activi

În ultimii cinci ani, piața imobiliară locală a atras investitori din peste 15 țări și de pe patru continente, pe primul loc în topul celor mai activi dintre aceștia găsindu-se cei din Africa de Sud, cu o cotă de piață de 28%. Ei au fost urmați de investitorii greci (14%) și de francezi (10%).

Românii se găsesc abia pe locul al patrulea în topul celor mai activi investitori din ultimii cinci ani pe piața imobiliară locală.

infografic investitori activi pe piața imobiliară

Focusul cumpărătorilor s-a concentrat, în special, pe proprietăți situate în Capitală (69% din totalul investițiilor), dar tranzacții importante au fost făcute și în Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iași, Craiova și Pitești.

infografic cele mai importante tranzacții imobiliare 2014-2018

Preferate au fost spațiile de birouri, cu o pondere de 39% din volumul tranzacțiilor, acestea fiind urmate îndeaproape de proprietăți din segmentul de retail, cu o cotă de 34%, conform datelor companiei de consultanță Cushman&Wakefield Echinox.

Sectorul industrial a generat, totodată, tranzacții în valoare de aproape 700 de milioane de euro (18%), iar cel hotelier de circa 250 de milioane de euro (6%). Segmentul rezidențial a avut doar o pondere de 3% din volumul tranzacțiilor.

infografic segmente piata imobiliara

„Piața imobiliară locală a devenit mult mai atractivă în ultimii ani cu o evoluție solidă, tranzacții relevante și cumpărători din ce în ce mai diverși”, a declarat Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, Cushman&Wakefield Echinox.

Acesta a mai explicat și că pe piața locală, dominată în ultimul deceniu de jucători precum NEPI Rockcastle și Globalworth, au apărut numeroase noi companii, ca PPF, Dedeman, Prime Kapital, Revetas, Cerberus, Lion’s Head Investments, Atterbury sau One United.

„Cu o bază solidă fundamentată pe cererea ocupanților și cu niveluri de randament durabile și atractive, credem că piața imobiliară locală va continua să genereze lichidități, permițând dezvoltatorilor să se capitalizeze pentru a demara proiecte noi”, a mai spus Wilkinson.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])