Clădirile ”verzi” au depășit, la nivel global, stadiul de nișă și reprezintă, din ce în ce mai mult, o soluție apreciată de cumpărătorii de locuințe. Ce se întâmplă în România?
La sfârșitul lunii trecute, Asociația Națională a Constructorilor de Case din Statele Unite ale Americii (The National Association of Home Builders – NAHB, înființată în 1942, o federație de peste 800 de asociații statale, cu 140.000 de companii-membre ce activează în construcții și dezvoltare imobiliară) anunța o abordare integrată a categoriei ”Green Awards”, în sensul că profesioniștii din industrie au oportunitatea să fie premiați pentru activitățile lor verzi în cadrul mai multor categorii de premii.
”Clădirile verzi și sustenabile nu mai reprezintă doar o nișă, vedem azi această abordare în aproape toate segmentele industriei construcțiilor”, spune președintele NAHB, Kevin Kelly, constructor de case și dezvoltator din Wilmington, Delaware. ”Astfel, a fost natural să extindem categoria Green Awards pentru a răsplăti munca și activitățile din domeniul construcțiilor sustenabile pe care le vedem în întreaga noastră industrie”. Câștigătorii vor fi anunțați pe 21 ianuarie 2015, în cadrul International Builders’ Show, ce va avea loc la Las Vegas, SUA.
În România, preocuparea pentru verdele imobiliar este și ea pe punctul de depăși stadiul de nișă. Startul a fost dat în ultimii câțiva ani de segmentul office. După o perioadă de liniște, noile clădiri ce au început să fie dezvoltate după declanșarea crizei au fost unele verzi. Motivul: marile corporații multinaționale, principalii clienți ai dezvoltatorilor de clădiri de birouri, nu mai închiriază spații decât dacă acestea sunt eficiente energetic.
La fel ca în segmentul office, și în rezidențial presiunea vine – într-o măsură mult mai mică, e adevărat – din partea clienților, care își doresc locuințe eficiente energetic în special pentru a avea cheltuieli mai mici cu întreținerea. O presiune mult mai mare vine din partea Uniunii Europene: potrivit directivei 2010/31/EU a Parlamentului European, toate casele nou construite începând cu anul 2020 pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să aibă un consum de energie aproape egal cu zero.
Acesta este unul dintre motivele pentru care actorii implicați în construcții și imobiliare – producători de materiale de construcții, dezvoltatori, autorități, consultanți, brokeri imobiliari, organizații nonguvernamentale, asociații profesionale – acordă o atenție din ce în ce mai mare clădirilor rezidențiale verzi.
De pildă, producătorul de cărămizi Wienerberger a demarat în iunie construcția casei e4, în Paradisul Verde din Corbeanca. “Ne bucurăm că împreună cu partenerii noștri, am demarat construcția primei Case e4 din sud-estul Europei, aici în România, pentru o familie care ne împărtășește viziunea și dorește să-și construiască o casă a viitorului eficientă energetic, în armonie cu mediul înconjurător. Vizita la fabrica noastră a fost o ocazie unică pentru a împărtăși membrilor familiei beneficiare detalii despre soluțiile ceramice Porotherm, care reprezintă un element foarte important al viitoarei lor locuințe”, a declarat Corneliu Fecioru, Membru în Consiliul de Administraţie, Vânzări şi Marketing al Wienerberger Sisteme de Cărămizi, cu ocazia unei vizite pe care beneficiarii casei au făcut-o în fabrica de la Tritenii de Jos, județul Cluj.
Un alt exemplu care ilustrează preocuparea în creștere pentru abordarea verde în imobiliare este și continuarea parteneriatului dintre Romania Green Building Council (RoGBC) şi Târgul Naţional Imobiliar (TNI) , concretizat, la ediția târgului din septembrie,în Pavilionul Caselor Verzi, ”pentru a educa cumpărătorii în privința beneficiilor unei case eficiente din punct de vedere energetic și responsabile față de mediu”, conform unui anunț al RoGBC. Pavilionul va fi un spațiu amenajat în cadrul târgului TNI din București, prezentând proiecte rezidențiale verzi, expoziții pentru produse inovatoare și soluții de construcție tradiționale, idei și consultanță gratuită pentru a economisi bani prin alegerea unei locuințe sustenabile de o calitate superioară.