Proiectul de construire a unui drum de acces prin Pădurea Băneasa către ansamblul rezidențial Greenfield din nordul orașului a fost aprobat de consilierii municipali. Acest drum vine în ajutorul locuitorilor care au ridicat cu numeroase ocazii această problemă și și-au arătat nemulțumirea legată de aglomerația creată de faptul că intrarea în cartier se poate face, în momentul de față, doar din Șoseaua București-Ploiești, virând spre Centura Bucureștiului până la intrarea pe Aleea Teișani.
Primăria Capitalei a delegat astfel Primăria Sectorului 1, pe teritoriul căreia se află ansamblul rezidențial Greenfield, să demareze procedurile de trecere din domeniul public al statului și administrarea Romsilva în domeniul public al Municipiului București a suprafeței de teren, având destinația de drum forestier și pădure, necesară realizării drumului de acces.
Potrivit Raportului de specialitate comun al Direcției Patrimoniu și Direcției Urbanism aferent proiectului de hotărâre este necesară efectuarea mai multor demersuri pentru ca terenul să fie transmis în domeniul public al Municipiului București. Este vorba despre:
- studii de impact, trafic, fezabilitate și alte studii tehnice de specialitate cu respectarea normativelor de drum
- ridicarea topografică, plan de încadrare în zonă, plan de detaliu al amplasamentului și pichetare conform studiilor de specialitate
- extras de carte funciară de informare și studiu pedostațional pentru terenul ce urmează a fi dat în compensare
- obținerea acordului de la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva în vederea scoaterii definitive din fondul forestier a suprafeței efectiv necesare pentru realizarea căii de acces
- solicitare către Ocolul Silvic în vederea obținerii documentației specifice, întocmite de către aceasta, hărți amenajistice, documente ce fac dovada proprietății asupra terenului solicitat
- solicitare către Direcția Silvică în vederea obținerii memoriului justificativ
- obținerea acordului de mediu conform prevederilor legale în vigoare.
Au existat însă și consilieri care au votat împotriva acestui proiect. Unul dintre aceștia este consilierul municipal USR Roxana Wring.
„Acest proiect mai degrabă distruge Pădurea Băneasa decât aduce servicii locuitorilor din cartierul Greenfield”, a declarat Wring, potrivit Economica.net, adăugând că dintr-un interviu dat recent de dezvoltatorul ansamblului rezidențial s-ar fi înțeles că problemele legate de accesul în ansamblul rezidențial ar fi fost rezolvate deja.
„Motivul pentru care noi ne opunem este că Pădurea Băneasa a fost deja distrusă în mare măsură de dezvoltarea imobiliară din zonă și, din ceea ce știu eu, pentru că sunt în Comisia Tehnică de Urbanism, sunt niște proiecte imobiliare din zonă care acum nu pot fi dezvoltate pentru că nu au acces, iar drumul forestier la acest lucru va folosi. Eu cred că Pădurea Băneasa trebuie păstrată intactă atât cât a mai rămas pentru că Bucureștiul are nevoie de această centură verde”, a mai adăugat consilierul municipal USR.
Mii de locuitori în ansamblul rezidențial Greenfield
Ansamblul rezidențial Greenfield, care se învecinează atât cu Pădurea Băneasa, cât și cu Pădurea Tunari, se dezvoltă în continuare, având deja mii de locuitori.
Prima fază a proiectului dezvoltat de Impact Developer & Contractor, firmă cu experiență de peste 25 de ani în construcția și dezvoltarea de proiecte imobiliare rezidențiale și de birouri, a fost realizată în perioada 2007-2010, pe o suprafață de 10 ha, cuprinzând 680 de apartamente și vile unde locuiesc peste 1.500 de persoane.
A doua fază a proiectului, dezvoltată în perioada 2014-2016, a vizat o suprafață de 7 ha și a cuprins 35 de blocuri. Aici locuiesc deja 2.100 de locuitori.
Faza actuală, care se va afla în dezvoltare până în 2018, cuprinde peste 900 de apartamente amplasate în 39 de blocuri. Aproape 36% dintre locuințele disponibile au fost deja contractate.