Vine criza în imobiliare? Scad prețurile? Ce se întâmplă cu piața rezidențială din București în 2019

Piața rezidențială din București va fi relativ stabilă în 2019, chiar dacă evoluția sa depinde într-o anumită măsură de deciziile Guvernului, spune Antoanela Comșa, Directorul General aflat la conducerea afacerilor locale ale grupului spaniol Gran Via, unul dintre marii dezvoltatori din România. Aceasta exclude posibilitatea apariției unei crize și consideră că, punctual, ar putea să apară unele corecții la nivelul prețurilor, spre exemplu în cazul ansamblurilor situate la periferie. Băncile au început să fie și ele mai precaute, din cauza vocilor ce prevestesc apariția unei crize imobiliare și pe fondul adoptării ordonanței 114, dar tranzacții vor exista pentru că cerere există în continuare, în opinia sa.

gran via park

Zvonurile alarmiste care prevestesc apariția iminentă a unei crize în sectorul imobiliar nu fac altceva decât să întârzie decizia de cumpărare a românilor, în opinia reprezentantei dezvoltatorului cu investiții de milioane de euro pe piața locală și peste 4.000 de apartamente în portofoliu.

„Nu cred în apariția unei crize imobiliare. Poate în scăderea ritmului de vânzări, dar nu semnificativ. Noi am vândut 25 de apartamente în luna ianuarie, lună nu tocmai bună pentru vânzări”, ne-a declarat Antoanela Comșa.

„Trebuie să ne raportăm la aceiași indicatori ca acum 10 ani. Astăzi, prețul mediu pe metru pătrat este încă departe față de cel din 2008. Și dacă în 2008 aveai nevoie de salariul pe o perioadă de 30 de ani ca să poți achiziționa un apartament, acum această perioadă s-a înjumătățit”, a mai explicat ea.

Comșa susține, totodată, că prețurile locuințelor nu vor înregistra scăderi în următoarea perioadă, excepție făcând doar cele aferente unor unități situate în zone mai puțin bune.

„Prețurile nu au cum să scadă. Marjele de profit nu mai sunt atât de mari cum își închipuie toată lumea. Poate vor fi unele corecții la proiectele ce nu au o locație tocmai grozavă sau au avut de la început așteptări prea mari. Dar nu cred în scăderea prețurilor atât timp cât toate prețurile au crescut în ultima perioadă, de la prețul terenului până la prețul materialelor și al forței de muncă”, a detaliat ea.

Citește și: Votul publicului introdus, în premieră, la Gala Profesioniștilor în Imobiliare 2019. Votează acum!

Directorul General aflat la conducerea afacerilor locale ale grupului spaniol Gran Via, le oferă și câteva sfaturi celor care își doresc să cumpere o locuință pentru uz propriu sau în scop investițional, dar amână decizia pe fondul zvonurilor din piață care vorbesc despre o posibilă criză sau despre o scădere masivă a prețurilor pe segmentul rezidențial.

„Sincer, nu știu dacă amânarea este o soluție bună. Dacă ne uităm doar la cursul de schimb, vedem că pe hârtie apartamentele sunt un pic mai scumpe, prețul fiind exprimat în euro, conversia în lei realizându-se la momentul semnării antecontractului de vânzare-cumpărare în forma autentică”, spune ea.

Un alt dezavantaj ar fi și acela că, pe măsură ce aștepți mai mult, oferta disponibilă pe piață se reduce.

„Unele proiecte anunțate probabil că nu vor începe, din cauza acestor opinii (n.r. legate de posibila apariție a unei crize), și astfel vor trebui să achiziționeze ceea ce vor găsi pe piață la momentul respectiv”, adaugă Comșa.

„Îi sfătuiesc (n.r. pe cumpărători) să fie foarte atenți la ceea ce achiziționează. Diferențele de prețuri pentru proiecte similare – locație și suprafață apartament -nu pot fi foarte mari decât dacă nu se respectă proiectul sau legislația”, conchide ea.

În portofoliul Gran Via Real Estate se află patru proiecte de referință, dintre care trei dezvoltate în Capitală și unul în Constanța, mai exact Gran Via Park, Timișoara 58 Apartments, Aviației Apartments și Gran Via Marina.

Pentru proiectele în curs, s-au tranzacționat pe parcursul anului trecut aproximativ 500 de unități, cele mai multe în București, în condițiile în care vânzările pentru ansamblul Gran Via Marina de pe litoral au fost lansate recent.

Valoarea cumulată a acestora s-a ridicat la peste 35 de milioane de euro, finalizarea lor fiind așteptată pentru 2019-2020, în funcție de proiect, potrivit reprezentanților Imoteca, agentul exclusiv al ansamblurilor din portofoliul Gran Via Real Estate.

Citește și: Real estate-ul un domeniu al bărbaților? Nici vorbă, spune Antoanela Comșa, femeia aflată la conducerea unuia dintre cei mai mari dezvoltatori din România

Citește și: Grupul Gran Via investește 17 milioane de euro într-un nou proiect rezidențial amplasat în nordul Capitalei

Citește și: Gran Via pregătește un nou proiect imobiliar în Constanța. Investiția inițială se ridică la 10 milioane de euro

banner CPI national 2019

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])