Volumul creditelor acordate prin intermediul programului Prima Casă a căpătat o dimensiune sistemică, atunci când vine vorba despre stocul de împrumuturi, dar și despre fluxul de credit ipotecar, potrivit Raportului anual al Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială (CNSM).
„În prezent, volumul creditelor acordate prin programul Prima Casă a căpătat o dimensiune sistemică, atât în ceea ce privește stocul de împrumuturi (31,9 miliarde de lei, reprezentând 26% din total credite acordate populației, la martie 2018), cât și în ceea ce privește fluxul de credit ipotecar (acesta a totalizat 64% la sută din cel acordat în anul 2016 și 58% din cel acordat în anul 2017)”, se explică în raportul CNSM.
În același document se menționează și că „în condițiile majorării importante a prețurilor imobiliare și ale avansului susținut al creditării populației, acordarea de împrumuturi ipotecare Prima Casă cu un LTV (n.r. Loan to Value- ponderea creditului în valoarea garanţiei imobiliare) de până la 95%, considerând dimensiunea sistemică a acestui portofoliu, poate genera vulnerabilități în eventualitatea unor ajustări viitoare. Mai mult, programul a căpătat un caracter prociclic în ultimii ani, stimulând creditarea într-un segment care are acum o dinamică importantă”.
Faptul că programul Prima Casă are un caracter sistemic poate crea probleme din punct de vedere al stabilității financiare, conform reprezentanților CNSM, prin:
- suprastimularea cererii de locuințe;
- creșterea expunerii statului față de sectorul bancar în opoziție cu tendințele observate la nivel european în ceea ce privește reglementarea prudențială;
- supraîndatorarea debitorilor.
Aceștia spun, totodată, că există deja semnale de îngrijorare cu privire la evoluția recentă a prețurilor locuințelor, dar și că gradul de îndatorare al celor care au luat credite prin programul Prima Casă este unul ridicat chiar și în condițiile unui nivel scăzut al ratelor de dobândă și creșterii veniturilor. Membrii comitetului atenționează, de asemenea, că aceste credite au o senzitivitate ridicată la modificarea ratei dobânzii.
„În acest context, este necesară țintirea mai bună a programului Prima Casă din punct de vedere social, prin revizuirea condițiilor de accesare, menținându-se totodată un grad de îndatorare sustenabil”, recomandă aceștia în cadrul raportului.
Citește și: Ce spun reprezentanții FMI despre programul Prima Casă
Citește și: Anca Bidian, CEO Kiwi Finance: „Nu moare nimeni fără Prima Casă”
Citește și: Ce locuințe preferă românii care apelează la Prima Casă
Citește și: Românii care au luat credite prin Prima Casă ar putea beneficia de darea în plată