Volumul lucrărilor de construcții, avans semnificativ în luna mai

Pe parcursul lunii mai, volumul total al lucrărilor de construcții a înregistrat în România o creștere semnificativă comparativ cu perioada similară a lui 2018. O evoluție bună s-a putut observa și în primele cinci luni, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

volumul lucrarilor de cosntructii mai 2019

Volumul lucrărilor de construcții a crescut, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.

Ca serie brută, avansul a fost de 25,5%. Pe elemente de structură, s-a putut observa o creștere la nivelul lucrărilor de construcții noi (31,2%) și la nivelul celor de întreținere și reparații curente (n.r. de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor; 24,7%). O scădere cu 9,5% a apărut, în schimb, în cazul lucrărilor de reparații capitale (n.r. executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală).

„Pe obiecte de construcții, seria brută evidențiază creșteri ale volumului lucrărilor de construcții astfel: clădiri nerezidențiale cu 59,3%, clădiri rezidențiale cu 52,2% și construcții inginerești cu 0,3%”, se menționează într-un comunicat INS.

Ca serie ajustată la sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a înregistrat în luna mai o creștere cu 19,6% față de perioada similară a lui 2018.

Creșteri cu 25,9%, respectiv cu 24,7%, s-au înregistrat în cazul lucrărilor de construcții noi și în cazul lucrărilor de întreținere și reparații curente. O scădere, cu 10,3%, a apărut la lucrările de reparații capitale.

„Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate indică creșteri ale volumului lucrărilor de construcții la clădirile nerezidențiale (55,5%) și la clădirile rezidențiale (49%). Construcțiile inginerești au scăzut cu 3,1%”, potrivit datelor INS.

Evoluția lunară a lucrărilor de construcții, pe obiecte de construcții (serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate) – INS

De menționat este și faptul că volumul total al lucrărilor de construcții a crescut, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată la sezonalitate, în primele cinci luni ale anului raportat la perioada corespunzătoare din 2018. Avansul a fost de 23,1%, respectiv cu 14,5%.

Citește și: Suntem 19,5 milioane de români. Iată unde trăim, câte locuințe avem la dispoziție, cât plătim pe ele și ce se mai construiește

Citește și: Peste 110 tranzacții în trei luni pe o singură stradă din București. Valoarea lor a depășit 7 milioane de euro

Citește și: Prețurile locuințelor din România, în creștere. Cum stăm la acest capitol față de alte țări europene

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])