Light Dark

Pe parcursul anului trecut, volumul lucrărilor de construcții din România a scăzut cu 5,4% față de 2016, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Volumul lucrărilor de construcții din România s-a redus, în serie brută, cu 5,4% pe parcursul lui 2017 comparativ cu 2016, pe fondul scăderilor apărute la nivelul lucrărilor de întreținere și de reparații curente – precum zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împierdică uzuri rapide ale clădirilor, dar și la nivelul lucrărilor de reparații capitale – executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de servciu normală.

Infografic INS

În schimb, în aceeași perioadă lucrările de construcții noi au crescut cu aproape 5%.

Pe obiecte de construcții, s-a înregistrat o creștere de 69,7% la nivelul clădrilor rezidențiale și scăderi de 21,3%, respectiv de 12,6% la nivelul construcțiilor inginerești și la nivelul clădirilor nerezidențiale.

Infografic INS

În ultima lună a anului 2017 comparativ cu decembrie 2016, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 8%, ca serie brută, potrivit datelor INS, în contextul majorării de 25,1% înregistrate la nivelul construcțiilor noi. Scăderi au putut fi observate însă în ceea ce privește lucrările de întreținere și reparații curente și în lucrările de reparații capitale desfășurate în această perioadă.

De asemenea, pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor pentru clădiri rezidențiale a crescut cu 80,4%, în timp de scăderi de 3,3%, respectiv de 2,5% s-au înregistrat în cazul construcțiilor inginerești și în cazul clădirilor nerezidențiale.

În funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 5,6% în decembrie 2017 față de decembrie 2016.

Față de noiembrie 2017, volumul lucrărilor de construcții s-a majorat în serie brută în luna decembrie cu 22,1%, creșterea apărând la nivelul tuturor elementele de structură, de la lucrările de întreținere și reparații curente, la lucrări de reparații capitale și la lucrările de construcții noi.

Iar ca obiecte de construcții, la nivelul clădirilor rezidențiale s-a putut observa o creștere de aproape 25%.

Ca serie ajustată la numărul de zile lucrătoare și la sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut în această perioadă cu 4,4%.

Infografic INS

România a înregistrat cea mai mare scădere din Uniunea Europeană la nivelul volumului lucrărilor de construcții, respectiv de 14,3%, în luna octombrie 2017 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor Eurostat. A doua cea mai mare scădere s-a observat în Spania, dar a fost de doar 1,2%. Alte scăderi mai puțin semnificative au apărut și în Franța, Suedia și Marea Britanie.