Volumul lucrărilor de construcții a scăzut în luna aprilie atât față de luna precedentă, cât și față de perioada similară a anului trecut, arată cele mai noi date ale Institutului Național de Statistică (INS).
Volumul lucrărilor de construcții s-a redus în luna aprilie ca serie brută cu 3,1% față de martie, pe fondul scăderilor apărute la nivelul lucrărilor de reparații capitale (executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală;13,6%), lucrărilor de întreținere și reparații curente (de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor; 2,5%) și lucrărilor de construcții noi (1,5%).
„Pe obiecte de construcții au avut loc scăderi la clădirile nerezidențiale cu 14% și la clădirile rezidențiale cu 4,9%. Creștere a avut loc la construcțiile inginerești cu 6,6%”, se explică într-un comunicat de presă emis de INS.

Totodată, un declin de 1,1% a fost observat și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, după scăderi înregistrate la lucrările de întreținere și reparații curente și la nivelul lucrărilor de reparații capitale, cu aproape 16%, respectiv cu 2,4%. În schimb, lucrările de construcții noi au înregistrat o creștere cu 1,3%.
„Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la clădirile nerezidențiale cu 10,8% și la clădirile rezidențiale cu 7,8%. Construcțiile inginerești au crescut cu 5%”, arată datele INS.
O reducere a volumul lucrărilor de construcții se observă în luna aprilie și comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut, mai exact de 4,1% în serie brută și de aproape 1% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.
De asemenea, în primele 4 luni ale anului în curs volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie brută cu aproape 3%, iar ca serie ajustată în funcție de sezonalitate cu 0,6%. Pe obiecte de construcții, scăderea a fost observată la nivelul construcțiilor de clădiri rezidențiale.
Citește și: Sectorul de construcții ar putea crește cu 3,5% în 2018. Ce se va întâmpla în 2020?
Citește și: Volumul lucrărilor de construcții din România, în scădere în 2017