Volumul lucrărilor de construcții, în creștere în luna februarie

Volumul lucrărilor de construcții a crescut în luna februarie atât comparativ cu perioada similară a anului trecut, cât și față de începutul lui 2019, arată cele mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

volumul lucrarilor de constructii luna februarie 2019

Volumul lucrărilor de construcții a crescut pe parcursul lunii februarie, ca serie brută, cu 10,6% față de perioada similară a anului 2018.

Pe elemente de structură, creșteri s-au putut observa în cazul lucrărilor de reparații capitale (executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală; 24,4%) și al lucrărilor de construcții noi (16,7%). În același timp, la nivelul lucrărilor de întreținere și al reparațiilor curente (de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor) a apărut o scădere cu 14,2% în perioada menționată.

„Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la clădirile rezidențiale cu 38,5% și la clădirile nerezidențiale cu 23,6%. Construcțiile inginerești au scăzut cu 12,3%”, conform datelor INS.

volumul lucrarilor de constructii februarie 2019 elemente de structura
Infografic INS: evoluția lunară a lucrărilor de construcții, pe elemente de structură (serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate)

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 3,2% în luna februarie comparativ cu perioada similară a lui 2018.

S-au înregistrat creșteri, pe elemente de structură, în cazul lucrărilor de reparații capitale (17,5%) și la lucrările de construcții noi (12,4%). O scădere cu 14,8% a putut fi observată, în aceeași perioadă, la lucrările de întreținere și reparații curente.

„Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la clădirile rezidențiale cu 34,2% și la clădirile nerezidențiale cu 19,3%. Volumul lucrărilor de construcții la construcțiile inginerești a scăzut cu 13,2%”, se menționează într-un comunicat transmis de INS.

volumul lucrarilor de constructii februarie 2019
Infografic INS: evoluția lunară a lucrărilor de construcții, pe obiecte de construcții (serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate)

Tot în februarie, volumul lucrărilor de construcții a crescut comparativ cu luna ianuarie cu 42,7% ca serie brută și cu 13,2% ca serie ajustată în funcție de sezonalitate.

Lucrările de construcții la începutul lui 2019

Pe parcursul primelor două luni ale acestui an, volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o creștere cu 4,7%, ca serie brută, față de perioada ianuarie-februarie 2018.

Astfel, pe elemente de structură au putut fi observate creșteri în cazul lucrărilor de reparații capitale (18,7%) și la construcțiile noi (8,6%). O scădere cu 14% a fost înregistrată, în schimb, la lucrările de întreținere și reparații curente.

Au avut loc creșteri, pe obiecte de construcții, la clădirile rezidențiale și la cele nerezidențiale, cu 26,8%, respectiv cu 7,4%. Construcțiile inginerești au scăzut cu 9,4%.

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut, cu 1,1%, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în aceeași perioadă. Aceasta s-a reflectat la nivelul lucrărilor de reparații curente care au înregistrat o depreciere cu 13,5%. Creșteri au apărut, în schimb, la lucrările de reparații capitale (14,7%) și la lucrările de construcții noi (4,2%).

„Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții inginerești a scăzut cu 10,8%. Creșteri s-au înregistrat la clădirile rezidențiale cu 21,8% și la clădirile nerezidențiale cu 3,4%”, conform datelor INS.

Tot în primele două luni ale anului s-au eliberat, în total, 4.881 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 3,1% față de ianuarie-februarie 2018.

Citește și: Numărul autorizațiilor de construire, în creștere. Doar în februarie s-au eliberat peste 2.800

Citește și: Aproape 11.300 de locuințe finalizate în București-Ilfov în 2018

Citește și: Topul județelor unde s-au vândut cele mai multe imobile în luna martie

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])