Volumul lucrărilor de construcții, în creștere în perioada ianuarie-iulie 2019

Volumul lucrărilor de construcții a crescut în intervalul ianuarie-iulie 2019 raportat la perioada similară a anului trecut, arată cele mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

volumul lucrarilor de constructii iulie 2019

În primele șapte luni ale anului, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut față de 2018, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.

Ca serie brută, acesta a cunoscut o creștere cu 26%. Pe elemente de structură, cel mai semnificativ avans, de aproape 33%, a putut fi observat la construcțiile noi. Creșteri, cu aproape 16%, respectiv cu 2,5%, au apărut și în cazul lucrărilor de întreținere și reparații curente (n.r. de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor) și al lucrărilor de reparații capitale (n.r. executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală).

evolutie lucrari de constructii
Infografic: evoluția lunară a lucrărilor de construcții, pe elemente de structură ianuarie 2015-iulie 2019 (serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate), INS

„Pe obiecte de construcții, ca serie brută, au avut loc creșteri ale volumului de lucrări de construcții astfel: clădirile nerezidențiale cu 37,4%, clădirile rezidențiale cu 34,1% și la lucrările de construcții inginerești cu 15,7%”, conform INS.

Volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o creștere cu 18,8% în intervalul ianuarie-iulie 2019 comparativ cu perioada similară a lui 2018, ca serie ajustată în funcție de sezonalitate, aceasta reflectându-se în volumul lucrărilor de construcții noi (27%), dar și la nivelul lucrărilor de întreținere și reparații curente (7,5%) și al lucrărilor de reparații capitale (2,8%).

Infografic; evoluția lunară a lucrărilor de construcții, pe obiecte de construcții ianuarie 2015-iulie 2019 (serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate), INS

„Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate evidențiază creșterea volumului lucrărilor de construcții la clădirile nerezidențiale cu 31,6%, clădirile rezidențiale cu 30,7% și la construcțiile inginerești cu 9,2%”, potrivit INS.

Citește și: Creșteri pe linie la prețurile apartamentelor înainte de luna septembrie

Citește și: Două noi proiecte rezidențiale adresate segmentului middle-class în București. Investiția depăsește 25 de milioane de euro

Citește și: Școală, grădiniță, stație STB, mall și noi căi de acces. Planurile dezvoltatorului în Greenfield Residence pentru a transforma ansamblul într-un mini-oraș în București

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])