Volumul lucrărilor de construcții, în creștere în primele cinci luni

Volumul total al lucrărilor de construcții a crescut, în ciuda pandemiei, în primele cinci luni din an, arată cele mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Volumul total al lucrărilor de construcții a crescut, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în intervalul ianuarie-mai 2020 comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Ca serie brută, creșterea a fost cu 22,3%. Pe elemente de structură un avans de circa 58% a apărut la nivelul lucrărilor de reparații capitale (n.r. executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală) și la nivelul lucrărilor de întreținere și reparații curente (n.r. de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor). În cazul construcțiilor noi creșterea a fost de circa 9%.

Sursă: INS

„Pe obiecte de construcții, ca serie brută, au avut loc creșteri astfel: lucrările de construcții inginerești (+39,7%), clădirile rezidențiale (+19,2%) și la clădirile nerezidențiale (+4%)”, potrivit INS.

Sursă: INS

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut cu aproape 24%, creștere reflectată, în principal, în volumul lucrărilor de întreținere și reparații curente. Avansul a fost de aproape 64% în acest caz și de 50% pentru lucrările de reparații capitale. Creșterea la nivelul lucrărilor de construcții noi a fost de circa 11%.

„Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate evidențiază creșterea volumului construcțiilor inginerești (+39,4%), clădirilor rezidențiale (+19,8%) și al clădirilor nerezidențiale (+8,4%)”, conform datelor INS.

Citește și: Crește activitatea din construcții în următoarele luni. Prognozele managerilor din domeniu

Citește și: Aproape 14.000 de autorizații eliberate în cinci luni. S-au manifestat efectele pandemiei?

Citește și: România, poziție puternică în UE. În timp ce francezii raportează scăderi de 61% într-un an la nivelul lucrărilor de construcții, noi avem cea mai mare creștere

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])