Volumul lucrărilor de construcții, în creștere în primul trimestru al anului 2019

În primul trimestru al acestui an volumul lucrărilor de construcții a crescut față de perioada similară a lui 2018, arată cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

volumul lucrarilor de constructii t1 2019

Volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 12,5%, pe elemente de structură această evoluție pozitivă fiind evidențiată la nivelul construcțiilor noi, cu o creștere cu 20,6%. Scăderi s-au înregistrat însă în cazul lucrărilor de întreținere și reparații curente (de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor; 8%) și în cazul lucrărilor de reparații capitale (executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală;1,1%).

„Pe obiecte de construcții au avut loc creșteri astfel: clădirile rezidențiale cu 27,3%, clădirile nerezidențiale cu 16,3% și la construcțiile inginerești cu 1,4%”, explică reprezentanții INS.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 5,7% în perioada ianuarie-martie 2019 comparativ cu situația întâlnită în primele trei luni ale anului 2018, creștere reflectată în lucrările de construcții noi și în lucrările de reparații capitale, în cazul acestora înregistrându-se un avans cu 15,1%, respectiv cu 3,9%.

O scădere, cu 10,2%, a apărut la lucrările de întreținere și reparații curente.

Citește și: Fluctuația forței de muncă din construcții, o problemă delicată. „Uneori te trezești că îți pleacă echipa de pe șantier”

„Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la clădirile rezidențiale cu 23,5% și la clădirile nerezidențiale cu 11,2%. Construcțiile inginerești au scăzut cu 2,1%”, conform datelor publicate de INS.

De menționat este și faptul că în martie volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, dar și ca serie ajustată în funcție de sezonalitate, atât față de luna corespunzătoare a anului 2018, cât și față de luna precedentă din 2019.

Citește și: Cresc prețurile lucrărilor de construcții, spun managerii firmelor de profil din România

Citește și: Adio supremației proiectelor mass-market – în 2019 și 2020, ansamblurile middle-market vor domina – STUDIU

Citește și: Două evenimente regionale, circa 200 de participanți. Următoarea oprire, #CPITimișoara2019! Te-ai înscris?

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])