Volumul lucrărilor de construcții, în creștere pe parcursul lunii aprilie

Volumul lucrărilor de construcții a înregistrat pe parcursul lunii aprilie a acestui an o creștere semnificativă în raport cu nivelul atins în perioada corespunzătoare a lui 2018, arată cele mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

volumul lucrarilor de constructii aprilie 2019

Astfel, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut cu 33,4% ca serie brută. „Pe elemente de structură au fost înregistrate creșteri la volumul lucrărilor de construcții noi (40,8%), al lucrărilor de întreținere și reparații curente (n.r. de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor; 20,4%) și al celor de reparații capitale (n.r. executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală; 11,4%)”, conform INS.

Pe obiecte de construcții, s-a putut observa creștere cu 27,5% în cazul clădirilor rezidențiale, respectiv cu 32,9% și cu 36,6% la clădirile nerezidențiale și în cazul construcțiilor inginerești.

O evoluție pozitivă s-a înregistrat în luna aprilie la nivelul volumului lucrărilor de construcții comparativ cu perioada corespunzătoare a anului 2018 și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.

Astfel, acesta a crescut cu 25,5%. „Pe elemente de structură s-au înregistrat creșteri astfel: lucrările de construcții noi cu 34,2%, lucrările de întreținere și reparații curente cu 11,5% și la lucrările de reparații capitale cu 7,9%. Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate indică o creștere a volumului lucrărilor de construcții la clădirile nerezidențiale (29,4%), de construcții inginerești (26,1%) și la clădirile rezidențiale (24,4%)”, se menționează într-un comunicat emis de INS.

Tot în luna aprilie, volumul lucrărilor de construcții a crescut față de martie, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare, cu 9%, respectiv cu 6,2%.

În intervalul ianuarie – aprilie 2019, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 17,8% ca serie brută și cu 10,5% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare comparativ cu situația înregistrată în primele patru luni ale anului trecut.

Citește și: 350 de profesioniști în imobiliare au participat la primele trei întâlniri din seria #CPIRegional2019. Calendarul următoarelor evenimente

Citește și: Peste 44.000 de imobile, vândute în luna mai. Dinamica vânzărilor în prima parte a anului

Citește și: Radiografia pieței rezidențiale, potrivit BNR. Riscurile generate de creditarea imobiliară a populației

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])